Étkezés idős korban: ezért jó, ha rendszeresen eszik tojást
Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár az alábbiakban részletezi, hogyan figyelhetünk korosabb szeretteink, barátaink egészségére az élelmiszer-fogyasztás irányából.
Az idősek világnapját minden évben október 1-jén tartják meg, melyet az ENSZ 1990-ben nyilvánított hivatalosan is az idősek nemzetközi napjává, ezzel is felhívva a figyelmet az idősödő társadalmak kihívásaira, és méltó elismerésben részesítse az időskorú emberek életművét és hozzájárulását a közösségekhez.
A világnap célja az idősek társadalmi megbecsülésének növelésére irányul
Fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy az idős emberek aktív és értékes tagjai a jelen társadalmának is. Emellett ösztönzi a társadalmat, hogy dolgozzanak ki olyan programokat, amelyek javítják az idősek életminőségét, biztosítják az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és megvédik őket a szegénységtől, magánytól vagy hátrányos megkülönböztetéstől. Az idősek világnapja lehetőséget teremt arra is, hogy közösen gondolkodjunk az idősödés kérdéseiről: hogyan lehet aktív, méltóságteljes, egészséges időskort teremteni mindenki számára? Hogyan tudjuk erősíteni a generációk közötti szolidaritást, a fiatalabbak tiszteletét az idősebbek iránt?
Az idősebbeket érintő témakörökről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a táplálkozásról sem. Az idősebb korosztály speciális táplálkozási igényekkel rendelkezik, mely betartása segíthet az aktív életéveik meghosszabbításában, a betegségmegelőzésben és a hosszabb életkor elérésében.
Az egyik fontos eleme a megfelelő időskori táplálkozásnak a fehérjebevitel
Egészen pontosan a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjék bevitele. Emellett fontos a könnyű emészthetőség, kezdve a könnyű rághatóságnál. Kutatások szerint a fizikailag aktív idősebb korosztályban a napi 1,2 g fehérje/testtömeg kg szükséges az izomtömeg megtartásához és a szervezet regenerációjának fenntartásához. Ez napi 84 gramm fehérje bevitelét jelenti, ha egy 70 kg-os emberről beszélünk. A különböző betegségekből történő gyors felépüléshez ennél a kívánatos fehérjebevitel még nagyobb.
Könnyen emészthető és jó minőségű fehérjeforrásként meg kell említenünk a tojást és a tejet, tejtermékeket. A tej és tejtermékek esetében azonban korlátozza időskori fogyaszthatóságukat a laktóz (tejcukor), mely kapcsán az időskori, egyre nagyobb számú laktózérzékenységet szükséges figyelembe vennünk. Ezzel szemben a tojásfehérje allergia csupán igen kis százalékban fordul elő a magyar lakosság köreiben. A tojás változatosan, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ízletes étel önmagában, vagy ízletes fogások alapanyaga. Könnyen beszerezhető és viszonylag sokáig tárolható friss élelmiszer.
Az egyes kutatások szerint legalább heti egy tojás elfogyasztása hozzájárulhat az izomzat megtartásához. Sőt, legalább heti egy tojás elfogyasztása segíthet az időskori elbutulás (demencia) megelőzésében, a kialakult betegség romlásának megakadályozásában, ugyanis a kiváló minőségű fehérje mellett a tojás számos biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, például kolint és jó minőségű zsírsavakat.
Természetesen a fehérjebevitel mellett fontos a kiegyensúlyozott ásványi-anyag és vitaminbevitel biztosítása is. Így ki kell emelnünk a kalcium bevitel szerepét a csontritkulás megelőzése érdekében, valamint a D-vitamin bevitelt, mely számos betegség megelőzésében fontos biokémiai szerepet tölt be szervezetünkben.
A kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitel is fontos. Időskorban a 2-es típusú cukorbetegség egyre nagyobb kockázatot jelent, és hazánkban az idősebb korosztályú emberek jelentős százaléka küzd vele. Emellett az elhízás és túlsúly megelőzése, a már kialakult túlsúlyos esetén a testtömeg kontrollálása szintén elsősorban a táplálkozással valósítható meg. A testtömeg optimális szinten tartása a kiegyensúlyozott makro- és mikrotápanyagok bevitele mellett a megfelelő napi energiabevitellel, valamint a rendszeres fizikai aktivitással valósítható meg.
Tehát fontos, hogy a korunk előrehaladtával (is) hangsúlyt fektessünk a helyes táplálkozás alapelveinek betartására, illetve erre ösztökéljük a családunkban, környezetünkben élő idősebb embereket.
Összegzés
- Október 1. az idősek világnapja, melyet az ENSZ 1990-ben alapított.
- A világnap célja az idősek társadalmi megbecsülésének erősítése.
- Az idősek életminőségének javítására a helyes táplálkozás az egyik "megoldás".
- Az időskori fehérjebevitel kiemelkedő jelentőségű az egészség és izomzat megőrzésére.
- A kiegyensúlyozott tápanyagbevitel hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és az életminőség javításához.
„Valóban visszafordítható”: tudósok megtalálták az agy öregedésének kulcsát
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!