Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: évszakváltó ciklon érkezik, megterhelő péntekünk lesz

orvosmeteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, frontok, fronthatás, fejfájás, migrén

Északkeleten hó is várható. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a gyakori fronthatások miatt ismétlődő és erősödő tünetek léphetnek fel, jelentősen rontva az élettani helyzetet.

Az időjárás-érzékenyek számára nagyon megterhelő időszakban vagyunk, az általában megszokott panaszok mellé most újabbak is társulhatnak. Ha ön fejfájást tapasztal, álmatlansággal küzd, vagy emésztési panaszok gyötrik, ön is érintett lehet. Nem egy átlagos ciklon vonul át! A jellegzetes markáns hatások mellett évszakváltás is terheli a szervezetünket.

Nézze meg a meteogyógyász® mai videójában:

Pénteken okklúziós front okoz kettősfronti tüneteket:

mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek panaszai erősödnek, a hűvös idő pedig további igénybevételt jelent.

Fejfájás, vérnyomás- és keringési problémák léphetnek fel. Kellemetlen az idő, tovább tart a hidegbeáramlás, az alacsony hőmérséklet és a nyirkos levegő pedig különösen az ízületi panaszokkal élőknél fejt ki negatív hatást. Kopásos és gyulladásos jellejű végtagfájdalmakat is tapasztalhat, a kar és a láb tornáztatása, kímélő átmozgatása enyhíthet ezeken valamelyest, de csak átmenetileg. Emellett fejfájás, vérnyomás- és keringési problémák léphetnek fel. Már előző este ajánlott idejében lefeküdnie, ugyanis alvászavarok és álmatlanság is felléphet, reggel ezért fáradtan és nyűgösen ébredhet.

Ne terhelje feleslegesen az emésztőrendszerét se! Egyen inkább naponta többször, de kisebb adagokat, és ez is álljon könnyű fogásokból. Kerülje a túl zsíros és fűszeres, valamint a puffasztó ételeket is - válassza a csirkét, halat helyettük.

Szabadtéri tevékenységek:

Tartósan fennáll a hideg, továbbra is nagy a megfázásveszély! Fontos a réteges öltözet, a vastag kabát, nyakát pedig sállal óvja a hideg ellen! Étkezése során részesítse előnyben a melegítő hatású ételeket, a fűszerek közül a fahéj, a gyömbér fokozza a vérkeringést.

Pénteken késő délutántól fordulhat hóba az eső északkeleten

Várhatóan északon és nyugaton hullhat kisebb hómennyiség, az ország déli-délkeleti felén pedig helyenként a 20 mm-t is meghaladhatja a napi csapadékösszeg.

A mediterrán ciklon kelet, északkelet felé helyeződésével párhuzamosan késő délutántól indulhat meg észak, északkelet felől a hideg, fagyos levegő beáramlása a ciklon hátoldalán, ami az északi-északkeleti határ közelében, valamint a Bükkben és a Zempléni-hegységben kerülhet átfedésbe a csapadékkal. Tehát északon-északkeleten holnap késő délután, este havas eső, havazás válthatja fel az esőt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához