Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez a rossz hír abban, hogy szombaton végre kisüt a nap

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, frontok, fronthatás, pollen

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a kellemes idő is okozhat különböző mértékű panaszokat.

Az időjárás humánmeteorológiai hatásai rendkívül sokrétűek, és sokféle veszélyforrással járnak. Fontos szerepe van ebben a sugárzásoknak, azok rövid és hosszú távú hatásainak is.

Új veszély! Nem csak frontérzékenyeknek! Legfőbb ideje ezzel komolyan foglalkozni, mondja a meteogyógyász®!

Emiatt tör ránk fáradtság

Szombaton viszonylag kellemes, frontmentes időre számíthatunk, a legtöbbünk az időjárás jótékony hatásait tapasztalhatja meg. Azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhébb tünetek felléphetnek: többek között kisebb fokú migrén és álmosság is jelentkezhet, alvászavarokat is tapasztalhat, ha ön is az érintettek közé tartozik! Napközben inkább az élénkítésre helyezze a hangsúlyt, a figyelmetlenség, szétszórtság ugyanis kellemetlen perceket okozhat. A kávét és az energiaitalokat azonban kerülje! Egyeseknél intenzívebbé válhatnak a gyulladásos panaszok is, amik a következő napokban szintén jellemzőek lehetnek.

A délelőtti gyors melegedés idején vérnyomás-ingadozást is tapasztalhat ha hajlamos erre, de nem lesz markáns ez a tünet.

UV-sugárzás:

Ne feledkezzen meg azonban a bőrvédelemről: 11 és 15 óra között az érzékeny vagy nagyon fehér bőrűeknek nem ajánlott a tűző napra menni, ugyanis közel erős fokozatú UV-sugárzásra számíthatunk. Magas faktorszámú fényvédő szereket válasszon a napozáshoz, legjobban a gyerekek és a fehér bőrűek vannak kitéve a veszélynek. Az ő esetükben minimum 40-es erősségű naptej ajánlott.

Szombati időjárás

Szombaton a napos időt délután több gomolyfelhő zavarhatja, de számottevő csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki. Helyenként keleten és néhol északnyugaton élénk lehet a szél. Délutánra 17-21 C-fokig melegszik a levegő.

Növekvő pollenterhelés

Sok allergén növény virágpora megtalálható a levegőben. A platán jellemzően magas, a fűz és a nyír közepes koncentrációban lehet jelen. A gyertyán, a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, a nyár, az ostorfa és a tölgy virágporának mennyisége alacsony-közepes szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen szemtüneteknél érdemes allergológushoz fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!





EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#melanóma

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához