Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fagyosabb arcát mutatja vasárnap az ősz

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint jellemzőek lesznek a hajnali fagyok, és a nappali hideg!

A ciklon utáni több fokos lehűlés sokfelé hoz fagyos reggeleket és hidegebb nappalokat! Az érzékenyebbek még egy érintő hidegfront hatásait is megérezhetik!

A frontérzékenyek terhelései megváltoznak az átalakuló humánmeteorológiai helyzetben!

Összességében javuló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk vasárnap. Északkeleten még a szombatihoz hasonló, kellemetlen körülmények várhatók. Itt a fényszegény, nyirkos, esős időjárás lesz a jellemző. A kedvező naposabb időszak délnyugat felől csak fokozatosan fog terjedni északkelet felé. A legjobb feltételekre délnyugaton számíthatunk, az északi országrészben egy érintő hidegfront terhelő hatásait érezhetik meg az erősebben frontérzékenyek.

Jellemzővé válik a korábbi napokhoz képest hidegebb időjárás. Sokfelé számíthatunk fagyokra, erősebb, -5 C-fok körüli értékekre is. De napközben is többfelé több fokkal 10 fok alatt marad a hőmérséklet a legenyhébb órákban is. Jelentősen megnő felső légúti megbetegedések veszélye. Fontos a megfelelő öltözködés, különösen kora reggeli órákban.

Az elmúlt napokban sokat gyengült immunrendszer erősítésére fogyasszunk vitamindús ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, de jellemzően már szükség lehet a D-vitamin készítmények szedésére is. A hideg hatására gyakoribbá válnak görcsös panaszok - közöttük az ilyen jellegű fejfájások -, a vérnyomás kiugrása, szédüléses rosszullétek, az ízületi fájdalmak erősödése. A regenerálódást segíti a napos órákban egy kellemes séta vagy egy kevésbé megterhelő szabadtéri program.

Szabadtéri programok

Némileg javul a kültéri programok lehetősége, de újabb akadályozó tényezők is jelentkeznek vasárnap. Északkeleten tartósan marad még a borult, csapadékos idő, errefelé lesznek a rosszabb feltételek. Egyéb helyeken a délnyugat felől csökkenő felhőzet mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Errefelé viszont jellemzően csípősebbek lesznek a hajnalok, jelentősebb fagyokra is számítsunk. Változtatnunk kell a ruhahatárunkon, elő kell venni a korábbiakhoz képest melegebb öltözékeket.

Balesetveszély

Némileg javulnak a közlekedési feltételek. Más lesz viszont a helyzet északkeleten ahol tartósan megmarad a borult csapadékos idő. Délnyugaton viszont a ködhajlam erősödik meg a kora reggeli órákban. A hidegfrontra érzékenyek figyelmét ronthatja az érintő hidegfront terhelő hatása. A hideg reggeleken fontos a keletkező jégréteg gondos eltávolítása a szélvédőről az indulás előtt.

Milyen idő lesz?

Vasárnap az ország nagy részén túlnyomóan napos időre van kilátás, felhősebb idő a nap első felében északkeleten és északon lehet, és helyenként az utóbb említett tájakon még kisebb eső, egy-egy zápor átmenetileg kialakulhat, az északkeleti határ közelében esetleg az ég is megdörrenhet. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Többfelé élénk lesz a nyugatias szél. Hajnalban egyes tájegységeinken gyengén fagyhat, majd napközben 8 és 13 C-fok közé melegedhet a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sérült, törött testrészekre is hatnak a frontok! Így enyhíthetők ezek a tünetek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához