Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nyugodt, kora nyári időben lesz részünk szombaton

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász melegfront meleg

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a szombati melegedés példátlan vasárnapi kánikulába torkollik!

Egészen elképesztő dolgokat produkál az időjárás! Nagyon komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekkel jár a rekord szintű melegedés!
 Rendkívül megterhelő lesz ez a példátlan hőhullám. A pénteken zajló erős melegedést kánikula követi!


Nagyon rossz irányba halad a hétvégi időjárás az időjárás-érzékenyek számára. Tovább zajlik, és egyre erősödik a felmelegedés, már szombaton is a 25 fok körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzők, ami vasárnapra egészen elképesztő, 30 fokot meghaladó kánikulai hőmérsékletekben csúcsosodik ki, és az ország teljes területén a 25 fokot elérő, meghaladó nyári hőmérsékletekre számíthatunk. Emellett még mindig jelentős lesz a napi hőingás a szélvédettebb területeken, ahol pedig élénk lesz a szél, annak a terhelő hatásait fogjuk érezni. Ezzel tartósan fennáll, sőt tovább fokozódik a keringési rendszerünket érő terhelő hatás, és erősödnek a gyulladásos folyamatok is. Megnő a trombózisok kialakulásának a veszélye. Sok ember esetében jelentkezik érthetetlen fáradtság, lelassultság, a figyelem csökkenése pedig a közlekedési veszélyeket is fokozza. Gyakoribbá válnak az alvászavarok, a kialvatlanság pedig tovább ronthatja az állapotukat. Ne menjünk a déli órákban a tűző napra, már az UV-sugárzás is eléri az ötös értéket.

Szabadtéri programok

Szinte ideális idő lesz a kültéri programok számára, legalábbis azoknak akik bírják az erőteljes felmelegedést és a tűző napot. Jellemzőek lesznek a 25 fokot meghaladó nyári hőmérsékletek, száraz idő, de élénk légmozgás várható. Már az ötös értéket is eléri helyenként az UV-sugárzás. Az érzékeny bőrűek a déli órákban már kerüljék a napsütést, és gondosan ha alkalmazzák a bőrvédő készítményeket.

UV veszély

Országosan egyre jobban meghaladjuk a 4-es szintet, helyenként elérjük az 5-ös szintet is, már a közepesen érzékeny bőrűek is kerüljék a tartósabb déli napot, és használjanak napvédőket!

Milyen idő lesz?

Szombaton fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg időnként a napos időt, de csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél több helyen megélénkül. A minimumok 6 és 13 C-fok között alakulnak, majd napközben 22 és 27 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a legjobb tavaszi fáradság ellen?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!





Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához