Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: mindent elvisz a szél hétfőn

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo eső tavaszi idő szeles

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a viharos szél mellé még egy melegfront is beköszön!

Rekorddöntő magas hőmérséklet, sok napsütés, de mégsem örülhetünk! Egészen mást kapunk a február elején szokásos idő helyett!

Rendkívüli terhelés frontérzékenyeknek! Viharos szelekkel, melegfronttal érkezik a még melegebb idő!

Valóban brutális, ami zajlik az időjárásban!

Hétfőn akár 20 fok is lehet. De sokfelé lesz 15 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál! És mindez tartósan viharos szelek és érkező melegfront kíséretében. Ezeket a terheléseket nagyon nehéz elviselni azoknak akiknek már nem elég rugalmas a szervezetük, és komolyabb frontérzékenységgel, időjárás-érzékenységi problémákkal küzdenek. A viharos szél már éjszaka is jellemző lesz, nagymértékben rontva az alvásminőséget. Ez összegződik a napok óta fennálló erős terhelő hatással, és súlyosbítja a rendkívüli humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet meteogyógyászati következményeit.

A szél az ország legnagyobb részén erős, viharos lesz, helyenként zápor is kialakulhat. Késő délutántól pedig már melegfronti hatás alakul ki, tovább fokozva a terhelő hatásokat. Erős tünetekre számítsanak a fejfájások, a keringési és légzési problémákkal élők, sok esetben idegesség, erős feszültség, bizonytalanság érzet, szédülés, homályos látás, fokozott fáradtság jelentkezhet. Pánikszerű állapotok is kialakulhatnak. Mindenki az egyéni szervezeti adottságainak megfelelően reagál, ebben nagy különbségek vannak az egyes emberek között. Az időjárás-érzékenységet mindig alapos személyes vizsgálatok alapján kell megállapítani, és az eltérő egyéni adottságok miatt személyre megállapított gyógyászati módokkal kezelni.

Szakszerű kezelés nélkül az időjárás érzékenységi panaszok nem csak fennmaradnak, hanem szervi károsodásokat, megbetegedéseket is okozhatnak.

Szabadtéri programok

Nagyon ellentmondásos lesz a kültéri programok helyzete. Csábító a példátlanul magas hőmérséklet és a több órás napsütés, azonban a viharos szél egyrészt nagyon erősen csökkenti a hőérzetet, másrészt nagyon kellemetlenné teheti a tartósabb szabadtéri tartózkodást. Aki érzékeny a szélre mindenképpen válasszon inkább beltéri programokat!

Pollen helyzet

Beindult a pollenszezon! A mogyoró máris közepes szinten áll, de megjelent az éger és a ciprusfélék pollenje, és jelen van a gombaspóra is. A rendkívüli meleg miatt rosszak a pollenszezon kilátásai!

Milyen idő lesz?

Hétfőn délnyugaton kevesebb, máshol több felhő lesz felettünk, kisebb eső, zápor elsősorban északkeleten alakulhat ki. Az erős nyugati-északnyugati szél a délnyugati régiók kivételével több helyen viharossá fokozódhat. Kora reggel a szélcsendesebb északkeleti és délnyugati tájakon -1, +5, máshol 6-11, napközben 12-17 fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel fáradt, és nehezen alszik el? Próbálja ki ezt az egyszerű praktikát!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához