Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: frontok rohannak át a fejünk fölött csütörtökön

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo havas eső

Csütörtökön két, igen megterhelő hidegfront is eléri térségünket a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nagy sebességgel mozgó frontok érik el a Kárpát-medencét. Az anticiklont váltó újabb frontos időszak nagyon kedvezőtlen a frontérzékenyeknek.

Erős változásokat, szélsőséges terheléseket hoz a két átrobogó hidegfront.

Megint erősen változik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Csütörtök hajnalban északnyugat felől egy hidegfront érkezik, ami alig halad tovább és máris nagy sebességgel jön a következő hidegfront. Ez estefelé éri el az északnyugati határainkat és különösen ehhez a második fronthoz kötődik jelentős szélerősödés, és sokfelé számíthatunk esőre, északkeleten havazásra, ónos esőre is.

Gyorsan változó terhelés alá kerül a frontérzékenyek szervezete, ami különösen nehézzé teszi az alkalmazkodást. Sokféle tünetekre számíthatunk, időben változó jelleggel. Jellemző lesz az ingadozó vérnyomás, a szívproblémák, mellkasi diszkomfortok, légzési nehézségek. Gyakoribbak az ízületi és görcsös fájdalmak, és mind a két éjszaka az alvásproblémák. A fokozott stresszállapot miatt szédülés, homályos látás, feszültség, rosszabb esetben szorongásos és pánikszerű panaszokra is számíthatunk.

A közlekedésben, a munkahelyi és a családi környezetben is igyekezzünk türelmesebbek lenni, és lehetőleg csökkentsük a szervezetünket érő terheléseket.

Szabadtéri programok

Ha kültéri programokat tervezünk, akkor inkább a nap korábbi szakaszaira. Csütörtökön már kevesebb lesz a köd, néhány órás napsütés is várható. Délutántól több helyen számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra, és a szél is nagyobb területen megerősödik. A frontérzékenyek teherbírását jelentősen csökkenthetik az érkező hidegfrontok.

Balesetveszély

Csütörtökön már kevesebb helyen, de még mindig sokfelé kell erős hajnali lehűlésre számítani, ami megnehezíti a reggeli indulást, délutántól pedig már helyenként vegyes halmazállapotú csapadék, akár ónos eső is ronthatja az útviszonyokat. A hidegfrontok negatívan befolyásolhatják vezetési képességeinket.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön napközben észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és délután egyre többfelé elered az eső. Északkeleten havas eső, néhol hó, ónos eső előfordulhat. Reggel ismét több helyen pára, köd csökkentheti a látótávolságot. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugatira, északnyugatira forduló szél. Reggel szinte mindenhol fagyni fog, napközben pedig 4 és 10 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rekedt, lázas és a torka is fáj? Ezek a gégefedő-gyulladás tünetei is lehetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához