Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hétfőn brutális melegedés, igazi júniusi idő várható

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hétfő

Melegrekordok terhelnek minket, két hónapot ugrott a naptár – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nagyon sok ember számára okoz problémát ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. Fokozódó terhelésekkel jár a melegrekordokat döntögető júniusi idő.

Figyelmeztet a meteogyógyász:

Megint megérkeztünk a júniusi időjárásba

Most tetőzik a rekordokat döntögető melegedési hullám, ami önmagában is jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai tényező. Erősödnek a gyulladásos folyamatok lényegesen több a különböző típusú fejfájás, különösen a migrén. A melegedő tendenciánál is lényegesebb terhelőbb hatás a rendkívül erős, helyenként a 15 fokot is meghaladó napi hőingás.

Ez különösen a keringési rendszerünket terheli meg, gyakran okoz erős vérnyomás-ingadozást, megnő a sztrókok és infarktusok valószínűsége. Sokkal fáradtabbak, energiátlanabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, erősödik a bizonytalanság érzet, sűrűbben jelentkezhetnek szédülések, látási zavarok, múló rosszullétek. Érdemes viszont kihasználni sok napsütést, de csak azoknak ajánlottak a tartós és megterhelő szabadtéri programok, akiknél nem jelentkeznek erősebb terhelő tünetek, és jól viselik az időnkénti erős széllökéseket.

Szabadtéri programok

Júniusi időre számíthatunk hétfőn, sok napsütéssel, nyári hőmérsékletekkel, száraz idővel. Igen nagy lesz viszont a napi hőingadozás, ezt réteges öltözködéssel ellensúlyozhatjuk. Egyre erősebb az UV-sugárzás, már nagyon sok embernek szükséges a megfelelő bőrvédelem.

UV sugárzás

Helyenként már elérjük, átlépjük a 4. szintet, a közepesen érzékeny bőrűek is kerüljék a tartósabb déli napot, és használjanak napvédőket!

Milyen idő lesz?

Hétfőn napos-fátyolfelhős, száraz, kimondottan nyárias időben lesz részünk. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. Hajnalra északkeleten pára- és ködfoltok képződhetnek. Délutánra 23 és 28 fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáradékony, levert egész nap? Ebből az alapvitaminból lehet hiánya

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához