Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ami szombaton jön, rosszabb lesz, mint egy fronthatás

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hőingás

Sok embernek nagyon megterhelő a hőhullámot megelőző nagy hőingás – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nagy a napi hőingás, sokszor rosszabb mint egy fronthatás. Nem kedvező humánmeteorológiai helyzet a hőhullám előtt.

Időjárás-érzékenyeknek jelentős terhelés a nagy napi hőingás, ami bevezeti a hőhullámot

Sok tekintetben erősebb terhelés éri szombaton az időjárás érzékeny emberek szervezetét, mint egy fronthatás esetén.

Ennek az az az oka, hogy a szárazabb levegőben nagyon erős hőingás alakul ki, miközben hajnalban 10 fok alatti hőmérsékleteket mérhetünk, délutánra sokfelé már a 30 fokot is megközelíti. Ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet erős alkalmazkodást igényel a szervezetünktől, és a frontérzékeny emberek szervezete erre nehezen képes. Erős vérnyomás-ingadozás, erősödő fejfájás, mellkasi panaszok, szédülés, a látás romlása, fokozott figyelmetlenség egyaránt várható. Ezzel együtt is ez még mindig kedvezőbb helyzet a következő napok várható időjáráshoz képest. Érdemes kihasználni függő megterhelőbb munkáink elvégzéséhez.

Szabadtéri programok

Az jár jól aki ha most tölti a nyaralását. De nem érdemes korán kelni, mert erős lesz a hajnali lehűlés, de napközben gyorsan emelkedik a hőmérséklet, 25 C-fok fölötti értékek várhatók. A tűző napon viszont lényegesen magasabb a hőérzet, emiatt, és az igen magas UV-B sugárzás miatt is kerüljük a napot a déli órákban. Lassan romlásnak indul a levegőminőség és a pollenkoncentráció is, de még mindig kedvező a helyzet a várható folytatáshoz képest.

Közlekedés, balesetveszély

A beinduló melegedés egyre jelentősebb mértékben jelent terhelést a közlekedők számára. Nagyon sok a fejfájás, jellemző a reflexek lassulása, a fokozott figyelmetlenség. Az erős napsugárzásban rövid idő alatt magasra felfut a hőmérséklet az utastérben.

Milyen idő lesz?

Szombaton kevés felhő, sok napsütés várható. A nap nagy részében csapadék nem valószínű, de késő délutáni, esti órákban nyugaton, északnyugaton egy közelgő gyenge hidegfront hatására már kialakulhat zápor, egy-egy zivatar. A déli-délnyugati szelet a Dunántúlon élénk, nyugaton, északnyugaton erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet délutánra már 24 és 30 C-fok közé emelkedik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyakmerevség: az orvos elárulja, mikor érdemes segítséget kérni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához