Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ettől a ciklontól eldobja az agyát szerdán!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo köd napos-felhős

Szokatlanul magas légnyomás alakult ki az anticiklonban a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Magas légnyomás, erős anticiklonális hatások uralják a Kárpát-medencét.

A szokatlanul magas légnyomás fizikai, humán- és orvosmeteorológiai hatásait magyarázza a meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n!

Tetőzik az anticiklon, igen magasan alakul, majd lassan csökken a légnyomás. Egyre erősebbek az anticiklon negatív humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményei. Sokfelé igen erős a hajnali lehűlés és tartós, sűrű ködök alakulnak ki, különösen a keleti területeken.

Ez akár egész nap folyamán is megmaradhat, ködös szitálásra is számíthatunk, és helyenként csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet. Nyugaton, ahol korábban felszakad a köd, a több órás napsütés kedvezőbb élettani hatású. Országos probléma viszont a magas, sokfelé az egészségre káros mértékű légszennyezettség.

Erősödnek a légzőszervi és keringési panaszok, sokan köhögnek, nyálkahártya irritációt tapasztalhatnak. Fáradékonyabbak lehetünk, fokozódik a bizonytalanság érzet, a szédülés, a depresszív tünetek. Gyakoribbak az ízületi és gyulladásos panaszok. Erősen gyengül az immunrendszer, ami hozzájárul a felsőlégúti fertőzések terjedéséhez.

Szabadtéri programok

A tartósan ködös területeken nem lesz kellemes a kültéri tartózkodás, és errefelé jellemzően a légszennyezettség is kifejezetten rosszul alakul. Nem javasoltak a tartósabb kültéri programok. Némileg jobb lesz a helyzet a nyugatabbi területeken, itt több órás napsütés várható, de a légszennyezettségre itt is nagyon figyeljünk, mert sokfelé nagyon magas a por koncentráció.

Légszennyezettség

Még mindig romlik, a légszennyezettségi helyzet. A nagy emisszió mellett minimális a légmozgás, és különösen a zártabb völgyekben és a nagyobb városokban egyre többfelé már az egészségtelen kategóriát is eléri. Ilyen helyeken kerüljük a szabadban tartózkodást, és a tartós szellőztetést. Különösen a keringési és légzőszervi megbetegedéssel élők vegyék ezt komolyan, de mindenki fokozott veszélynek van kitéve.

Milyen idő lesz?

Szerda reggelre is sokfelé képződik pára, köd, illetve zúzmarás köd, helyenként napközben is tartósabban ködös, szürke időre van kilátás. Máshol változóan napos-felhős idő lesz a jellemző. Számottevő csapadék továbbra sem várható, de szitálás, ónos szitálás előfordulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. Hajnalban -9, -1 C-fok közé hűl a levegő. Napközben 4-9, a tartósan ködös tájakon 0-3 C-fok közötti csúcshőmérséklet valószínű.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az allergiásokat ez a betegség is jobban fenyegeti!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához