Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a hirtelen jött nyárias időt megszenvedik a fejfájósok pénteken

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo melegedés nyári idő

Főleg a fejfájások szaporodását okozza ez a melegedő, tartós nyári idő – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek, de a nyár dominál. A párásabb hullámokban erősödik a fülledtség és a zivatarhajlam.

Tartós nyári humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet beállására számíthatunk, sok fejfájással

Igazi nyári időre számíthatunk, de ezt jelentős hullámzások kísérik

Az érkező eltérő nedvességtartalmú légtömegek különböző terheléseket okoznak az időjárás-érzékeny emberek számára, annak ellenére hogy nincs direkt fronthatás. A magasabb nedvességtartalmú hullámokban nő a zivatarok valószínűsége, viharos szelekkel kísért heves zivatarok is várhatók. A tartós napsütésben pedig a fejfájósok számíthatnak nagyobb terhelésre, részben a melegedő tendencia, részben a direkt napsugárzás miatt. Semmiképpen sem ajánlott fedetlen fővel a napon tartózkodni, különösen a déli, kora délutáni órákban. A zivatarok miatt pedig idegrendszeri panaszok, fokozott feszültség, a vérnyomás ingadozása, a növekvő fülledtségben a szív és a légzési panaszok szaporodására számíthatunk.

Szabadtéri programok

Zivataros nyári feltételekre számítsunk a kültéri programok szervezése esetén. Bárhol előfordulhatnak zivatarok, helyenként heves, veszélyt okozó formában is. Ilyenkor semmiképpen ne tartózkodjunk a szabadban. Tartósan nyári a hőmérséklet, a napsütést nehezen tűrök kerüljék a déli napot a naposabb órákban. Fontos a bőrvédelem a hetes értéket közelítő UV-sugárzási szint mellett.

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is az újabb hullámokban érkező zivatarok jelentik a legtöbb problémát a közlekedők számára. Főleg a helyenkénti viharos széllökésekkel kísért hevesebb zivatarok jelentenek komolyabb veszélyt. Az intenzív csapadékban nagyon le kell csökkentenünk a sebességet, részben a látási viszonyok, részben a tapadási viszonyok hirtelen és drasztikus romlása miatt. Az aquaplaning a legveszélyesebb következmények közé tartozik.

Milyen idő lesz?

Pénteken is marad a fülledt, többfelé záporokkal és zivatarokkal tűzdelt idő, helyenként felhőszakadásra és jégesőre is számítani is. A déli-délnyugati szél több helyen élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt jelenti, ha a magas vérnyomást fejfájás is kíséri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához