Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken a tavaszias időt megszenvedik a frontérzékenyek

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo napsütés fátyolfelhők

Napközben igen magas hőanomália, de reggel sokfelé fagy és köd terheli a szervezetünket – tájékoztat a Meteo Klinika.

Folytatódik a példátlanul tartós hőanomália. Már két hete tart ez a minden rekordot megdöntő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. A tartós tavaszi időben joggal merül fel, eltemethetjük-e a telet?

Mit hoz ez a frontérzékenyeknek?

Meteogyógyászati szempontból kezdenek felülkerekedni a negatív hatások következményei a pozitív hatások felett.

Ugyan frontmentes és csendes lesz az idő, a hőmérséklet pedig ismét rendkívül magas értékeket ér el, de ezzel egyidőben szaporodnak a terhelő hatások is. Reggel többfelé kell fagyos, párás, ködös időre számítanunk, ami főleg az ízületesek számára kedvezőtlen. Napközben pedig a 15 C-fok fölé is emelkedő hőmérséklet miatt nagy lesz a hőingás, megterhelve az erősen érzékeny szervezetű emberek keringési rendszerét. Egyre inkább jellemző lesz a jelentősen ingadozó vérnyomás, a szívpanaszok és a görcsös fájdalmak jelentkezése. Nagyon veszélyes a légszennyezettség gyors növekedése, ami légzési nehézségeket és különböző irritációkat okoz, és jelentősen erősíti a fertőzések terjedését. Az ország egyre nagyobb területén már nem ajánlott huzamosan a tartós kinti tartózkodás, és a szellőztetéssel is legyünk óvatosak.

Szabadtéri programok

Pénteken már nem lesz egyértelmű a kültéri programok megítélése. Napközben ugyan rendkívül magas hőmérsékletekre és csendes, frontmentes időjárásra számíthatunk, de a reggeli órákban sokfelé lesz fagy és ködös-párás idő. A fő probléma azonban a levegőminőség gyors romlása, egyre többfelé már egyáltalán nem ajánlott hosszabb időt a szabadban tölteni.

Balesetveszély

Napközben kedvező közlekedési feltételek várnak ránk, azonban reggel egyre többfelé számíthatunk a látást jelentősen zavaró ködre. A fagyok miatt nagyon veszélyes lefagyások is jelentkezhetnek.

Milyen idő lesz?

Pénteken virradóra többfelé számíthatunk pára, köd képződésére. Napközben általában sok napsütésre számíthatunk, inkább csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék sehol sem várható. A Dunántúlon sokfelé megélénkül, északnyugaton néhol megerősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb hőmérséklet -5 és +3 C-fok között alakul. Napközben 10 és 16 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha vagy arcüreggyulladás? Hasonlók a tünetek, de máshogy kell kezelni!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához