Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: különös játszmába kezd velünk az idő szerdán

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo vihar szél

Örülünk neki, ám a szakember szerint teljesen abnormális, amit az időjárás most művel velünk.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint egyre több a veszélye is ennek az időnek, de használjuk ki a pozitívumait. Jellemzően boldogan fogadjuk ezt a példátlan tavaszi időjárást, pedig az ilyenkor szokásosnál 10-15 C-fokkal melegebb növekvő veszélyeket is rejt magában.

Nem csak a napi rekordok dőlnek: az igazán extrém a tavaszi idő tartóssága!

Rekord, rekord hátán, ez jellemzi a mostani humánmeteorológiai orvosmeteorológiai helyzetet!

A napi rekordok megdöntése is jól mutatja a rendkívüli eltérést az ilyenkor szokásos időjárástól. Az igazi problémát és rendkívüliséget azonban ennek a helyzetnek a tartós fennállása jelenti. És ez a folyamat a következő napokban is nem csak folytatódni, de még erősödni is fog, a hétvégére már a 20 C-fokot is elérhetjük.

Ez jelentősen felborítja az egész élővilág, benne az ember élettani folyamatait is. Nem is tudjuk felmérni, hogy ennek milyen közép és hosszabb távú következményei lesznek. Jelenleg igen sok embernél jelentkezik migrénes fejfájás, ingadozó vérnyomás, a gyulladásos folyamatok erősödése. Nagyon sokan fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek, gyakoribbak a szédüléses panaszok és rosszullétek.

Használjuk ki viszont a helyzet meteogyógyászati előnyeit, a csendesedő légmozgás, a minimális csapadék hajlam, a sok napsütés és a példátlanul magas hőmérséklet kedvez a szabadtéri programoknak. Az ország nagy részén még kedvező a légszennyezettségi helyzet is. Számítani kell viszont a mogyoró és az éger gyorsan növekvő pollen-koncentrációjára.

Az időjárás tendenciaszerűen megváltozott! Az időjárás-érzékenységet mindig alapos személyes vizsgálatok alapján kell megállapítani, és az eltérő egyéni adottságok miatt személyre megállapított gyógyászati módokkal kezelni.

Szabadtéri programok

Most menjünk ki a szabadba! A több órás napsütés, a lassan csendesedő légmozgás és a minimális csapadék hajlam mellett még a légszennyezettség is kedvező az ország nagy részén. Érdemes ezt kihasználni szervezetünk és immunrendszerünk erősítésére, mentális állapotunk javítására!

Balesetveszély

Alapvetően kedvezőek lesznek a közlekedési feltételek. A szél is egyre kevésbé zavarja a közlekedőket és csapadékra is csak elvétve kell számítani. Nagyon veszélyes viszont az alacsony napállásnál szembe sütő nap!

Milyen idő lesz?

Szerdán a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, kisebb eső néhol előfordulhat. Az ország nagy részén élénk, erős, helyenként viharos lesz a délnyugati szél. Reggelre a kevésbé szeles tájakon pára, köd képződhet. Napközben 11 és 16 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel fáradt, és nehezen alszik el? Próbálja ki ezt az egyszerű praktikát!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához