Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hétfőn példátlanul meleg, tavaszi idő vár ránk

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor eső szél napsütés

Hihetetlen, hogy még tél van, mégis májusi hőmérsékletekre számíthatunk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nemcsak kitart a példátlan tavaszi idő, de még erősödik is. 20 C-fok feletti hőmérséklet várható.

Napról napra egyre szélsőségesebb hőanomáliára számíthatunk

Nem kérdés, ilyen rendkívüli februári időjárásra még nem volt példa

Szinte a teljes februári hónap 10 C-fok körüli, sőt azt meghaladó hőanomáliában telt el. És ez most február végére tovább fokozódik. A 20 C-fok fölötti értékek május közepének felelnek meg, ami másfél hónapos előre tartás egy egyébként is gyorsan változó időszakban.

Nehéz ennek megmondani a hosszabb távú következményeit, de az egyértelmű, hogy alaposan felforgatja az egész élővilág normális rendjét. Rövid távú hatásként az újabb melegedési hullám igen sok embernél okoz komoly tüneteket. Tipikus következménye a migrénes és egyéb jellegű fejfájás, a fokozott fáradtság, szédülés, a vérnyomás jelentős ingadozása. Egyre erősebben és egyre több embernél jelentkezik a tavaszi fáradtság. Ugyanakkor a tavaszi időnek és az egyre több napsütésnek sokan joggal örülnek, és érdemes is ezt kihasználni kültéri programokra is. Ez sokat segíthet immunrendszerünk erősítésében. A frontérzékenyek azonban legyenek óvatosak a terhelés megválasztásában, különösen a keleti országrészben, ahol délelőtt még határozottan érezhető lesz a távozó frontzóna kettősfronti hatása.

Szabadtéri programok

Egyre bátrabban tervezhetünk kültéri programokat. Példátlan magas hőmérsékleti értékekre és egyre több napsütésre számíthatunk. Reggel még többfelé lesz köd, de napközben már csak a keleten elszórtan előforduló záporok, nyugaton pedig az élénk szél csökkentheti a hőérzetet. Azonban keleten délelőtt a frontérzékenyek még határozottan tapasztalhatják a kettősfronti tüneteket.

Balesetveszély

Összességében nem lesz rossz a közlekedők helyzete. Azonban reggel még többfelé kell számítani ködös időszakokra, napközben pedig elszórtan előforduló záporokra. Keleten pedig még mindig terheli a kettősfronti hatás a frontérzékenyek szervezetét.

Milyen idő lesz?

Hétfőn már több napsütésre van kilátás, és csak néhol alakulhat ki átmenetileg kisebb eső, zápor az északi tájakon. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. Reggel ismét találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Délután a legmagasabb hőmérséklet 14 és 20 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elhúzódó köhögés egyéb tünet nélkül - ezt a krónikus betegséget jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához