Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem lesz vicces, amit szombaton tesz velünk az idő

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor, hózápor

Odébbáll a hidegfront, de káoszt hagy maga után.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint rekordokat döntöget a rendkívüli időjárás. Több paraméter tekintetében is rekordokat döntöget az időjárás. A frontérzékenyek egyre nehezebben viselik a kialakult humánmeteorológiai helyzet következményeit.

Távozik a hidegfront, de a viharos szél erős terhelő tényező!

Szombaton is folytatódik az elmúlt napok rendkívül megterhelő időjárása

A péntek délután érkezett melegfront után rövidesen a ciklon hidegfrontja is megérkezik, és szombatra virradóan nagy sebességgel halad kelet felé. Emiatt az éjszaka folyamán jelentkezhetnek folyamatosan átalakuló panaszaink, romolhat az alvásminőség, reggel fáradtabban ébredhetünk. A távozó hidegfront után pedig erős, viharos szelek formájában történik a nem különösebben hideg légtömegek beáramlása.

Az ország nagy részén ennek a terhelő hatásaira kell számítanunk. Gyakran jelentkeznek feszültséggel, kiugró vérnyomással, keringési és légzési nehézségekkel járó panaszok. Gyakoribbak a görcsös jellegű fejfájások, több a rosszullét. Sokan szédülnek, bizonytalanság érzet, szorongásos, pánikszerű állapotok jelentkezhetnek.

Jelentősen rontja a helyzetet hogy már napok óta rekordokat döntögető terhelő hatások érvényesülnek, a hőmérsékletben és a szélsebességben is megnyilvánuló szélsőségeket egyre nehezebben viseli a szervezetünk. Mindannyian érzékeljük, hogy mennyire sokféle időjárás-érzékenység eredetű panasszal kell számolnunk, amelyek időben változó jelleggel jelentkeznek.

Szabadtéri programok

Hiába lesz szokatlanul enyhe az idő, és időszakosan még a nap is kisüt, de az erős, viharos szél az ország nagy részén kellemetlenné teszi a huzamosabb kültéri tartózkodást. Sok ember számára erősen zavaró, kiszárítja a bőrünket és a nyálkahártyáinkat és erősen csökkenti a hőérzetet. Célszerűbb a következőekben javuló napokra tervezni kültéri programjainkat.

Balesetveszély

Jelentősen javulnak, de nem lesznek problémamentesek a közlekedés feltételei. Csapadékra már csak elszórtan kell számítanunk, azonban az erős, sokfelé viharos szelek több szempontból is veszélyeztetik a közlekedést. Rontja a menetstabilitást, és nagyon sok ember esetében rontja a vezetési képességeinket. Óvatosság szükséges a közlekedőktől!

Milyen idő lesz?

Szombaton nyugaton derült, napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulásokra készülhetünk. Keleten és északon a délutáni, kora esti órákban elszórtan zápor, hózápor kialakulhat. Sokfelé erős, a Duna mentén, a Dunántúl északi-északkeleti részén és a hegyekben viharos lesz az északnyugati szél. Kora reggel -3, +4, délután 5-10 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához