Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán megterhelő lesz a nagy hőingás

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor zivatar napsütés

Fagyos reggelek okoznak változatos tüneteket a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A hidegebb és szárazabb légtömegben visszatérnek a reggeli fagyok, a következő napokban -5 C-fok alatti lehűlésre is kell számítani!

Fagyos reggelek jönnek, és erős hőingás

Kedvezően alakul szerdán a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

A frontmentes, csapadékmentes, csendes idő alapvetően kedvező feltételeket teremt. Az érkezett hűvösebb, szárazabb légtömegben ugyanakkor többféle terhelő hatás jelentkezésére is számíthatunk. Erős, helyenként igen erős hajnali fagyokra számíthatunk, ami kedvezőtlen a kopásos ízületesek számára. További hatása, hogy jelentős lesz a hőingás, amit az időjárás-érzékeny emberek szervezete igen rosszul tolerál.

Ez gyakran okozza a vérnyomás erős ingadozását, megterheli a keringési rendszert, szívpanaszokat, mellkasi diszkomfortokat okozhat, gyakoribbak a rosszullétek és a szédüléses panaszok. Fontos a réteges öltözködés a jobb alkalmazkodás érdekében, jelentősen nő a felsőlégúti betegségek kockázata. Előnyös viszont a tiszta levegő, a több órás napsütés, ezt érdemes kihasználni immunrendszerünk erősítésére. Még ilyen frontmentes időben is egyre többen megtapasztalják, hogy mennyire nehéz elviselni az időjárás-érzékenység következményeit, a leromlott életminőséget.

Szabadtéri programok

Bátran tervezhetünk szabadtéri programokat. Csapadékmentes, frontmentes, csak időnként szeles nappalra számíthatunk. A reggelek viszont igen csípősek lehetnek, és jelentős lesz a nappali hőingás. Csak megfelelően variálható, réteges öltözékben menjünk ki tartósabb programokra.

Pollen helyzet

Emelkedik a pollenkoncentráció. Elsősorban a mogyoró, az éger, a kőris és a ciprusfélék pollenkoncentrációja okoz erősödő tüneteket, de jelen van már a nyár, a juhar és a szil pollenje is.

Milyen idő várható?

Szerdán túlnyomóan napos időre készülhetünk, csapadék nem várható. A szél mérséklődik, már csak keleten, északkeleten élénkülhet meg. Hajnalban többfelé fagyhat, napközben 8-13 C-fokra számíthatunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a kakukkfű? Így használja a gyógynövényt köhögés ellen, megfázásra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához