Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia csütörtökön: ezek az anticiklon-panaszok rontják el a szép napot

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma anticiklon meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a keringési problémák nem mérséklődnek, de az egyéb tünetek tekintetében sokkal jobb a helyzet.

Tartós anticiklon épült ki térségünkben, frontokra jó pár napig nem kell számítanunk, de számos légköri paraméter ilyenkor is jelentősen változik.

Anticiklon, tünetekkel: frontmentes ugyan az idő, de ilyenkor is jelentkeznek humánmeteorológiai terhelések! Nézze meg a meteogyógyász® videóját

Csütörtökön a hűvös reggelt követően gyorsan melegszik az idő, helyenként ismét 30 fok közeli hőmérsékleteket mérhetünk.

Nem mindenki bírja!

Markáns fronthatás nem érvényesül térségünkben, marad a nyugodt idő. Reggel viszont kifejezetten hűvös lesz, de a sok napsütés hatására a hőérzete a délelőtt folyamán gyorsan javul. Ez azt jelenti, hogy akár 15-20 fokos is lehet a pár órán belül mért hőmérséklet-különbség, a melegedés pedig egyre több tünetet válthat ki!

Ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár migrént, fejfájást is tapasztalhat. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét, várhatóan nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a feladatok megoldása esetén. A napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat. A koncentrálóképessége jelentősen romolhat, és emiatt a munkahelyén is romolhat a teljesítőképesség.

Többfelé nagy lesz a napi hőingás, a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőkre nehéz nap vár. Amennyiben az említett csoportba tartozik, akkor próbálja fokozottan kímélni magát, és minden lehetőséget megragadni a pihenésre. A fizikai megterhelést, sportolást is kerülje, a tartós stresszmentesség pedig a következő napokban is ajánlott.

Amennyiben kopásos eredetű ízületi bántalmakkal küzd, akkor szintén ajánlott arra készülnie hogy a panaszai erősödnek a reggeli órákban.

Szabadtéri programok

A hűvös reggelen nagy lesz a megfázásveszély, a gyors melegedés után viszont már nyárias hőmérsékletekre van kilátás. Éppen ezért a réteges öltözet elengedhetetlen, jól variálható ruhadarabokra lesz szüksége. A szabadtéri tevékenységeknek kedveznek a körülmények.

Pollen, parlagfű, allergia

A napos, meleg délutánon magas, nagyon magas lehet a parlagfű pollenjének koncentrációja. A parlagfűszezon csúcsán vagyunk. Az allergiásoknál tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás jelentkezhet - az érintettek mindenképpen próbálják kerülni a gazos, gondozatlan területeket!

Időjárás csütörtökön

Csütörtökön marad a meleg, csapadékmentes idő. Felhők alig lesznek az égen, szinte zavartalan napsütésben lesz részünk. Csak kevés helyen lehet élénk a szél. A friss hajnalt követően délutánra 25 és 31 fok közé melegedhet a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Szédülés: ilyen tünetek esetén nem a vérnyomása okozza!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika