Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: olvadunk a hőségben, mint a vaj, és szerdán még pluszteher is kerül ránk!

Orvosmeteorológia: szerdán is elolvadunk, mint a fagyi, de ez még hagyján

Északon front, délen hőség: a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőség okozta terhelés mellé északon front is társul - nem lesz egyszerű a helyzet!

Nem ússzuk meg ezt a hetet sem front nélkül! Az ország egyes részein eltérő lesz a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Frontfilmen a szerdai hidegfront - Összetett terhelő hatások! A meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n

Szerdán napközben egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, főként északon fejti ki hatását. Máshol a kánikula és a hőhullám miatt továbbra is melegfront jellegű tünetek lesznek jellemzőek, sőt, a napok óta tartó terhelés még fokozódik is.

A gyenge front miatt az északi tájakon átmenetileg mérséklődnek a hőségre és a melegedésre érzékenyek panaszai. Amennyiben errefelé él, akkor megfigyelheti, hogy csökken az álmatlansága, pihentetőbb lehet az alvás, és a koncentrálási problémák is mérséklődhetnek. A hidegfrontra fokozottan érzékenyeknél enyhe görcsös fejfájás léphet fel, ezt megnövelt folyadékfogyasztással mérsékelheti. emellett fokozódik a fülledtség, erősödhetnek a légzőszervi panaszok. Az asztmások állapota zivatarok idején romolhat, nekik érdemes hűvös, zárt helyen tölteni a napot.

Máshol a hidegfront hatása kevésbé érvényesül, a napok óta tapasztalt migrén és a vérnyomásproblémák mellett erősödő gyulladásos bántalmak is jelentkezhetnek. Sokan kialvatlanok, és tovább csökkenhet a koncentrálóképesség is.

UV-sugárzás

A napos tájakon a déli órákban nem ajánlott napozni, könnyen leéghet. Magas, 30-40-es, érzékenyebbek esetében még ennél is erősebb napolajjal védekezzen az erős, olykor már nagyon erős UV-sugárzástól! A szabadban töltött idő alatt inkább tartózkodjon árnyékban, szórt fényben is barnulhat a bőr. A vízpartok közelében megsokszorozódik a bőrt érő sugárzás-dózis, ügyeljen arra, hogy a fürdőzéseket követően minden esetben ismételten kenje be a bőrét!

Időjárás szerdán

Szerdára virradóra - illetve a szerdát megelőző éjszaka is - északkeleten-keleten további záporok, zivatarok várhatóak. Napközben már gyakrabban zavarhatják meg fátyol- és gomolyfelhők a napos időt. A megnövekvő gomolyokból elszórtan - elsősorban északon, délen és a Dunántúlon - alakulhatnak ki záporok, zivatarok és ezek környezetében erős széllökések lehetnek. Délután 30-36 fok valószínű.

Allergia: parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy rövid listát készítettek arról, hogyan tehetjük könnyebben elviselhetővé a kánikulát kicsi odafigyeléssel táplálkozásunkat illetően.

  • Igyon bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!
  • Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.
  • Fogyasszon vizet és különböző ásványvizeket!
  • Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. Ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg!
  • Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítse a vizet.
  • Főzzön gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, már kész is a jeges tea.
  • Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborkalevest, sóskalevest, paradicsomlevest.
  • Desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! A jó érett gyümölcs mellé már ne adjon cukrot.
  • Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a hűtőtáskában elegendő mennyiségű folyadék
  • Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!
  • Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem! Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.
  • Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.
  • Köretként friss zöldségeket, salátákat részesítsünk előnyben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén: ne hiányozzon a saját életéből! Ezt teheti a migrén okozta bénító fejfájás ellen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!





EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrénes roham

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához