Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: erősen terhelő hatásokkal érkezik a kettősfront szombaton

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Ekkortól vált igazán megterhelő fokozatb az időjárás.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint egy nem klasszikus, de erősen terhelő kettősfront zárja a frontsorozatot! Melegfrontok, extrém melegedés, erős szelek napok óta okoznak szokatlanul erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai panaszokat, most pedig újabb front érkezik.

Országosan kettősfronti hatás terheli a frontérzékenyeket. Elmagyarázza a meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n

A frontérzékenyek által megtapasztalható panaszok két fontos okból is fokozottan fognak jelentkezni szombat folyamán.

Egyrészt, napok óta éri folyamatos terhelés a szervezetünket az egymást követő melegfronti hatások, az extrém melegedé, s az erős szelek, a szeszélyes eloszlású csapadék előfordulások miatt.

Ehhez pedig péntek estétől délnyugat felől egy újabb, más jellegű hatás érkezik, egy kettősfront jellegű humán meteorológiai helyzet formájában. Már szombatra virradó éjszaka is komoly panaszokat tapasztalhatnak a Dunántúlon élők, ami szombaton, a nap folyamán át fog terjedni a középső és a keleti területekre is. Időben eltolódva, de országosan számítanunk kell ennek a kettősfront jellegű hatásnak a következményeire.

Fokozott terhelés alá kerül a keringési rendszerünk, gyakori lesz a vérnyomás-ingadozás, megnő az infarktusok és a sztrókok kockázata, és nagyon sok különböző típusú fejfájásokra, közöttük migrénes rohamokra is számítanunk kell. Múló rosszullétek, szédüléses panaszok, fáradékonyság, tompaság, a reflexek lassulása sok ember esetében agresszivitás is előfordul.

Ez a szombati nap fokozott óvatosságot kíván elsősorban a frontérzékenyek emberektől. Az erősebb frontérzékenység csak megfelelő meteogyógyászati vizsgálatok alapján, személyre szólóan kezelhető eredményesen. Ennek feltételei a Meteo Klinikán adottak. Ez különösen fontos akkor ha a panaszok már nem csak egyszerű életminőség rontó hatásokkal, hanem veszélyesebb egészségügyi következményekkel, pl. szorongásos, pánikszerű állapotokkal is járnak. Amit általában megtehetünk az a szervezetünket érő egyéb terhelések lehetőség szerinti minimalizálása.

Szabadtéri programok

A rendkívül magas hőmérséklet ellenére sem lesznek általában kedvezőek a feltételek a kültéri programokhoz. A sokfelé előforduló csapadék és különösen az erős szél miatt csak egyes időszakok ajánlhatók a kültéri tevékenységekhez.

Balesetveszély

Komoly veszélyben vannak a közlekedők akár járművel, akár gyalogosan. A csapadék miatt nedves avar rendkívül csúszós, különösen a rolleresek figyeljenek erre. Az erős kettősfronti hatás nagymértékben rontja a vezetési képességeinket. Magas a baleseti kockázat, legyünk fokozottan óvatosak!

Milyen idő lesz?

Szombaton kifejezetten enyhe lesz a reggel, az Alföldön nagy területen maradhat 20 C-fok körül a legalacsonyabb hőmérséklet. A gyakran erősen megnövekvő felhőzetből egyre többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a déli-délnyugati szél. Napközben 20 és 28 C-fok közé melegszik a levegő, keleten lesz melegebb az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kihagyott a szívem egy ütemet, ez már szívritmuszavar?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához