Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen markáns tüneteket érezhet kedden

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Most vigyázzunk magunkra!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a legtöbb ember szervezetét megviseli ez a hirtelen évszakváltás! Alaposan át kell hangolni a mindennapi életünket!

Nagyon gyors volt az átmenet a nyárias időből az igazi, sőt, annál is rosszabb őszbe! Ez egy ilyen év:

Szélsőségesen pozitív után, 15 fokos csökkenéssel, negatív hőanomália terheli az időjárás-érzékenyek szervezetét!

Valóban évszakváltásról kell beszélnünk!

Nem csak egy-két napos kilengés következett be, hanem tartósan el kell búcsúznunk a kellemes kora őszi - sőt, helyenként késő nyárias - időtől!

A hirtelen bekövetkezett 15 fokos hőmérséklet csökkenés után az ilyenkor szokásos hőmérsékletek alá csökkent mind a reggeli mind a kora délutáni hőmérséklet. Ez különösen a frontérzékenyek számára jelent komoly változást és a tapasztalt tünetek jelentős átalakulását. Ez jelenti részben a tüneti formák megváltozását, de sokaknál a tünetek gyakoriságában, erősségében jelent változást. Komoly terhelést jelent ez a keringési rendszer számára, ingadozhat a vérnyomás és erősödnek a görcsös folyamatok. Az ízületi problémáknál a kopásos eredetű tünetek kerülnek előtérbe.

Kedvezőtlen ez a változás az immunrendszer állapota szempontjából is

Ez különösen azért veszélyes mert ugrásszerűen megnő a felső légúti betegségek valószínűsége. Igyekezzünk mindent megtenni ennek kivédésére. Jó lehetőség a most nagy választékban rendelkezésre álló zöldség és gyümölcs félék fogyasztása. Kerüljük a szélsőséges fizikális és mentális túlterheléseket.

Az erős tünetekkel jelentkező frontérzékenységet már csak megfelelő kezeléssel lehet megoldani. Az őszi időszak különösen sok terhelést hoz a frontérzékenyek számára. Nem érdemes tovább halogatni a Meteo Klinikai kivizsgálást és kezelést.

Fontos hogy tudjunk határozottan váltani az öltözködésünkben és a napi programjaink tervezése szempontjából. El kell kezdeni a fűtést és ekkor különösen oda kell figyelnünk a fűtőberendezések állapotára, elsősorban a minden évben sok halálos áldozatot követelő szénmonoxid veszélyekre.

Szabadtéri programok

Kedvező lesz a kültéri programok szempontjából a sok napsütés és a csapadékmentes idő. Ugyanakkor, különösen a reggelek hidegek, de napközben is kifejezetten hűvös időre kell számítanunk. Emellett az élénk szél is tovább rontja a hőérzetünket. Javasoltak a kültéri programok de ehhez megfelelően fel kell öltöznünk és nagy lesz a kontraszt a napos és árnyékos területek között.

Légszennyezettségi mutatók

Egyelőre kedvező a légszennyezettségi helyzet, de számítsunk arra hogy a fűtés beindulásával a kevésbé átszellőző területeken, völgyekben, városukban nőni fog a fűtés eredetű légszennyezettség.

Időjárás kedden

Kedden változó mennyiségű fátyolfelhőzet szűri a napsütést, emellett északon-északkeleten gomolyfelhők is lehetnek az égen. Esni sehol sem fog. Sopron környékén a déli-délkeleti, az Északi-középhegységben helyenként az északkeleti szél élénkülhet meg. Kora reggel -4 és +5, délután 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kínzó fájdalom: ezt a 4 betegséget jelezheti

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához