Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán kemény napja lesz a frontérzékenyeknek!

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Különleges, "minden fronthatás" lesz szerdán! Kapunk hideget, meleget: mutatjuk, mit jelent ez pontosan.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint különleges napja lesz a frontérzékenyeknek. Meleg, majd hideg és kettős fronthatásra kell készülnünk! Az átvonuló ciklon miatt igen változatos fronthelyzet alakul ki. Egymást követően különböző terhelő hatások jelentkeznek.

Ez nagyon kemény lesz a frontérzékenyeknek! Minden fronthatásban lesz részünk szerdán: nézze meg a Meteo Klinika TV videóján is

Megérkezik a nyugatról kelet felé vonuló ciklon

A kedd este óta nyugaton érvényesülő melegfronti hatás erősödik, és fokozatosan terjed a keleti országrész felé. Ezt követően, a megérkező hidegfrontban az ország középső és nyugati részein hidegfronti hatásra kell készülnünk. A keleti országrészben viszont már kettősfronti hatásként jelentkezik a ciklon hatása. A térben és időben eltérő, és egy adott ponton komolyan változó humánmeteorológiai helyzet kifejezetten komoly terhelést fog jelenteni a frontérzékenyek számára.

Ennek következtében igen változatos panaszokat tapasztalhatnak az időjárásra érzékenyek. Az egyéni érzékenység függvényében igen sokféle tünet jelentkezhet, ami közös ebben az az, hogy a folyamatos, szélsőséges változásokhoz nagyon nehezen tud a szervezetünk alkalmazkodni.

A közelgő óraállítás miatt ajánlatos lenne a szervezetünk órájának fokozatos átállítása napi 10-15 perces időpont eltolásokkal. Ennek elkezdését általában több nappal az óraállítás előtt szoktuk ajánlani, most azonban a fokozott terhelés miatt ennek halasztását javasoljuk annak érdekében, hogy ne fokozzuk tovább a szervezeti terheléseket.

Szabadtéri programok

Annak ellenére hogy szokatlanul magas lesz a reggeli és délutáni hőmérséklet is, egyáltalán nem lesz kedvező a szerda a kültéri programok számára. Az átvonuló ciklon miatt több hullámban fordul elő csapadék. Az élénk, erős szél is kellemetlen lehet. Némileg kedvezőbb lesz a helyzet a délután folyamán.

Balesetveszély:

A változatos fronthatások, az ismétlődő csapadék és az erős szelek komolyan rontják a vezetési képességeinket, és a közlekedés fizikai feltételeit is. Kifejezetten magas baleseti kockázatra kell készülnünk. Közlekedjünk fokozott óvatossággal, akár autósként, akár gyalogosként!

Milyen idő lesz?

Szerdán kezdetben sokfelé számíthatunki esőre, záporokra, délután viszont már csak elszórtan a Dunántúlon és északkeleten alakulhat ki átmenetileg eső, zápor. Pár órára többfelé kisüthet a nap a felhők közül. A délnyugati szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 22 C-fok között alakul, délkeleten lehet a legmelegebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor lesz az őszi óraátállítás? Itt a pontos, 2023-as időpontja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához