Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán újabb terhelő tényező lép az életünkbe

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo páratartalom

Sok ember számára fokozott terhelés a párás meleg idő – adta hírül a Meteo Klinika.

Már nem csak a melegedés jelent terhelést. A nyárra jellemző humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásra kell készülnünk.

Komoly terheléseket okoz az emelkedő hőmérséklet mellett megnövekvő páratartalom

Szerdán már egy újabb terhelő hatás is belép az eddigi érvényesülő melegedő tendencia mellé.

A növekvő páratartalom melegebb hőmérséklettel párosulva egyre erősödő terhelést ró az időjárás-érzékeny emberek szervezetére. A tipikus humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következmények a szívpanaszok és a légzési panaszok gyakoriságának a megnövekedése, a mellkasi diszkomfortok és a légzési nehézségek megszaporodása, de több a rosszullét, fokozódik a fáradékonyság és növekszik a különböző jellegű fejfájások gyakorisága is. Sokan még ezek a nem különösebben magas hőmérsékleti értékek mellett is fokozottan izzadnak, csökken a figyelmünk, romlik a komfortérzetünk. Egyre több pihenésre lehet szükségünk.

Szabadtéri programok

Többnyire jók lesznek a szabadtéri programok feltételei de lényegesen nagyobb eséllyel kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására, amit erős és esetenként viharos széllökések is kísérhetnek. A déli órákban ajánlott kerülni a tartósabb napon tartózkodást, és nagyon fontos a megfelelő UV-védelem!

Közlekedés, balesetveszély

Némileg romlanak a közlekedési feltételek. Többfelé kell számítanunk záporra, zivatarra, élénk, a zivatarok környezetében viharos széllökésekre is. A sok napsütés hatására igen gyorsan erősen felmelegszik a parkoló autók utastere.

Milyen idő lesz?

Szerdán a gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is. Helyenként, nagyobb eséllyel keleten és a középső tájakon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Délután 20-26 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi jó magas vérnyomás ellen? A kardiológus tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához