Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken a labilis légtömegek okoznak panaszokat

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo zivatar

Az erős változékonyság különösen a délnyugaton élőket terheli meg – adta hírül a Meteo Klinika.

Igen változékonyra fordult az időjárásunk. Sok panaszt okoz ez a humánmeteorológiai helyzet. Az időjárás-érzékenyeket fokozottan megterheli a labilis levegő miatti erős változékonyság.

Labilis légtömegek okozzák azt a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet, amelyben az időjárás érzékenyek igen sokféle panaszt tapasztalhatnak.

Jellegében is megváltozik az időjárás, de a fő terhelő tényező a napon belüli erős változékonyság. Sokfelé számíthatunk csapadékra, helyenként nagy mennyiségre is, és a légmozgás is igen változatosan alakul, különösen a zivatarok környezetében számíthatunk erős, viharos széllökésekre. Több órás napsütésre inkább csak északkeleten van esély. Délnyugaton pedig sokat visszaesik a hőmérséklet, a 15 C-fokot a hőérzetben még alacsonyabbnak érezzük.

Különösen a délnyugaton és a középső országrészben élők tapasztalhatnak többféle, folyamatosan változó panaszokat. Különösen gyakori lesz a vérnyomás ingadozása, a keringési rendszer fokozott terhelése miatt a mellkasi panaszok, és nagyon sokan válnak bizonytalanná, szédülnek, látási problémák jelentkeznek, gyakoribbak lesznek a szorongásos állapotok. Alvásproblémák, fokozott fáradtság, feszültség jelentkezik, és egész nap számíthatunk a különböző jellegű fejfájásokra.

Szabadtéri programok

A változékony időben nehéz lesz tartósabb kültéri programokat szervezni. Többfelé számíthatunk csapadékra, helyenként kiadós mennyiségre is. Kellemetlen lesz a többfelé várható erős széllökések, különösen a zivatarok környezetében. Némi napsütésre inkább csak északkeleten számíthatunk. Délnyugaton határozottan visszaesik a felmelegedés is. Szükség lesz az esernyőkre és a réteges öltözködésre.

UV sugárzás

A déli órákban a 6-os szint közelében alakul az UV-sugárzás, mindenkinek fokozottan szükséges az UV-védelem.

Közlekedés, balesetveszély

Kedvezőtlenek maradnak a közlekedés fizikai feltételei. A változékonyabb időben záporok, zivatarok, erős széllökések is többfelé várhatók, jelentősen rontva a menetstabilitást.

Milyen idő lesz?

Pénteken sok lesz felettünk a felhő, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok is. Északkeleten marad szárazabb az idő. Többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, 15 és 27 C-fok között alakulnak a maximumok, az ország északkeleti harmadában mérhetjük a magasabb értékeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hideg verejték, szorongás és szédülés: így jelez a szívritmuszavar

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához