Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: napernyő helyett esernyő és ez a panasz vár ránk szerdán

orvosmeteorológia időjárás meteorológia fronthatás ma orvosmeteo

Túl vagyunk az év legerősebb hőhullámának emlékén, most viszont a fülledtség okozhat komoly terhelést a szervezet számára.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint hőség már sehol nem okoz igénybevételt, ellenben a frontszerű hatások csúcsterhelést jelentenek! Véget ért a hőhullám, de a rendkívüli fülledtség és a nagy változékonyság most újabb terhelést jelent a szervezetünknek.

Frontfilmen a frontálzóna: komoly panaszok, hullámzó terhelés! Nem nyugszik az időjárás, hőhullám után fülledtség jellemző

Szerdán még mindig a térségünk környezetében tartózkodik a frontálzóna illetve egy ciklon is, ami miatt a szokásosnál jóval összetettebb élettani helyzet áll fenn. Ismét sokfelé válik fülledtté a levegő, ami az eddigieknél jobban megterhelheti szervezetünket, mivel egy nagyon erős, az év legerősebb hőhulláma után vagyunk.

Az idősek és a szívbetegek a leginkább veszélyeztetettek

A diszkomfort érzet mellett nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is lehet tapasztalni. Az érintetteknek ajánlott inkább zárt térben tartózkodniuk, és kerülni a megerőltető fizikai munkát, a pihenés javíthat az állapotukon.

A zivatarok területén az asztmások állapota romolhat elsősorban, de egyesek a vihar előtt ok nélküli nyugtalanságot, izgatottságot is tapasztalhatnak. Az élénk szél egyeseknél fejfájást okozhat, a halánték körkörös masszírozásával csökkenthető a fájdalom.

Szabadtéri programok

Nagyon fülledt idő lesz. Többfelé is eshet, ezért mindenképpen tanácsos kéznél tartani az esernyőt! A kinti programok során változékonyságra kell készülni, az öltözködést is figyelembe véve: a napos részeken és időszakokban könnyen meg lehet izzadni, azonban egy-egy csapadékgócban illetve az utána érkező lehűlésben már akár a pulóverre is szükség lehet.

Pollen, allergia, parlagfű:

Záporok, zivatarok után fél-egy órával csökken a pollenkoncentráció, a melegebb keleti részeken azonban most is magas lehet a parlagfű virágporának koncentrációja.

Időjárás szerdán

Szerdán eleinte főleg északon, majd egyre inkább keleten-északkeleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok, másutt változóan felhős-napos idő várható. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Végre a Tiszántúlra is megérkezik a felfrissülés: keleten 28-30, máshol 21-26 fokot mérhetünk, nyugaton lesz a leghűvösebb.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

NNGYK: ha parlagfű allergiás, a hét második felében fellélegezhet!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához