Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a szép időbe kedd estétől belerondít ez a tünet

orvosmeteorológia meteorológia meteogyógyász időjárás fronthatás ma

Alaposan belerondít kedden néhány front okozta tünet a szép nyaralóidőbe.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint először csak a meleg, később egy gyenge front is okoz panaszokat. Igen változatos orvosmeteorológiai-humánmeteorológiai helyzetet okoz az érkező front, a legtöbben nem örülnek neki.

Nyaralók, frontérzékenyek! Belerondít a front a nyaralóidőbe! Meteogyógyász® videó a hatásokról

Kedden a meleg időben melegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek, a fáradtság és a figyelmetlenség miatt sok baleset lehet

A magasban és a talajon is melegedés zajlik, ezért a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében alvászavarok, álmatlanság, napközben pedig tompaság, koncentrálási problémák léphetnek fel. A nap folyamán pedig élénkítésre van szükség, de a koffeintartalmú italok kerülendők ebben az időszakban.

Egyeseknél migrén, akár erősebb migrén is jelentkezhet, a következő napokban pedig még erősödhetnek is a tünetek. Ha erre hajlamosa, akkor sajnos arra is számítson, hogy esténként nem feltétlenül csökken a migrén intenzitása, vagy akár napon belül is ingadozhat az erőssége. Most pedig este délkelet felől egy gyenge front is elér minket, ami miatt a migrén mellett enyhébb görcsös fejfájás is megjelenhet. Éjjel az esetleges zivatarok idején romolhat az asztmások állapota.

A napfényes, nyugodt idő sokat javíthat a hangulaton, de a nyári hőmérsékletek mellett csökken a munkavégző-képesség, és a legnagyobb melegedéssel járó órákban akár rosszullét is felléphet. A megterhelő fizikai munkát, a ház körüli tevékenységeket ajánlatos inkább a kora reggeli vagy a késő délutáni órákra időzítenie, ilyenkor pedig a séta is jobban esik. A következő napokban tartósnak bizonyul a meleg, térjen át a kímélő étrendre, fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, de próbálja kerülni a puffasztó ételeket.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás sokfelé eléri az erős vagy nagyon erős fokozatot. A káros sugarak ellen magas faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket! Bőrét védje világos színű, könnyű ruházattal is, valamint viseljen kalapot, napszemüveget! Viseljen könnyű, szellős ruhadarabokat, amikben nem fülled be a bőr, és közben a káros sugarak ellen is véd!

Kedd időjárás

Kedden sokfelé napos időben lesz részünk, de délután a Dunától keletre már nagyobb gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen, és délkeleten, illetve keleten néhol futó zápor, zivatar is kialakulhat. A déli-délkeleti szelet északnyugaton kísérhetik élénk lökések, máshol csak elvétve számíthatunk élénk szélre. Enyhébb lesz a hajnal, a legmagasabb hőmérséklet pedig 29 és 35 fok között alakulhat.

Erősödő pollenterhelés

A következő napok egyre melegebb időjárása miatt a pollenterhelés is erősebbé válik. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas szintet ér el, de a következő napokban a nagyon magas szintet is elérheti, emiatt már erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

  • A csalánfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben.
  • Alacsony-közepes szintet ér el az útifű, a libatopfélék, az üröm és a kenderfélék virágporának mennyisége.
  • A kültéri allergén gombák spóraszáma közepes-magas szintet érhet el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tyúkól alól bújt ki a kígyó, ami megmarta - 13 éves kisfiúhoz rohantak a mentők

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához