Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem csak a fronttól lehet rosszul pénteken

fejfájás, nehézlégzés, orvosmeteorológia, légszomj

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a szép idő ellenére fellépő tünetek különbözőképpen jelentkeznek, többnyire az egyéni érzékenység függvényében.

Az időjárás-érzékenyek körében megfigyelhető, hogy nem csak a markánsan változó légköri helyzetben lépnek fel tünetek, ahogy most is ez a helyzet. Ha ön is fáradékonyságot, dekoncentráltságot, vagy akár türelmetlenséget vagy fejfájást tapasztal, ön is érintett lehet.

Sokan nem értik miért vannak komoly panaszaik a jó időben is, és ez mit jelez? Ezt magyarázza el mai videójában a meteogyógyász®!

Pénteken nem érkezik front, de reggel újra többfelé párássá válik a levegő, köd is képződhet, a nyirkos időben pedig a kopásos ízületi panaszokkal élők akár intenzívebb végtagfájdalmakat is tapasztalhatnak.

Ha ön is ezt tapasztalja, akkor egy kímélő reggeli torna is enyhíthet a panaszain. A testmozgás hatására ugyanakkor élénkebbé, frissebbé is válhat, jót tesz a tompaság ellen is. Emellett akkor is tapasztalhatja a tünetei fokozódását, ha légzőszervi megbetegedésekkel küzd. A következő napokban azonban csökken a ködhajlam, így ez egyre kevésbé lesz jellemző.

A magasban lévő meleg levegő a fokozottan érzékenyeknél melegfront jellegű hatásokat válthat ki. Amennyiben fokozottan érzékeny a melegedésre, akkor a napos, melegebb tájakon enyhébb vérnyomás-ingadozás jelentkezhet önnél. Emellett kissé fáradékonyabb is lehet a szokásosnál, csökkenhet a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is.

Szabadtéri tevékenységek:

A napos időben ajánlott sokat sétálni a szabad levegőn, érdemes kirándulni, szabadtéri programokat szervezni. Reggel elkél a vastagabb öltözet, délután már kellemesebben alakul a hőérzet. A felhősebb időszakokban azonban kissé romolhat a komfortérzet.

Légszennyezettség:

A szállópor légköri koncentrációja főleg a nagyvárosokban, és főleg reggel meghaladja az egészségügyi határértéket. Az asztmások, a kisgyerekek és az idősek különösen veszélyeztetettek, velük lehetőleg ne sétáljon szennyezett levegőjű városrészekben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához