Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem indul valami jól ez a hétfő sem

orvosmeteorológia, ingerlékenység, fejfájás, fáradékonyság

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a kevésbé változékony napokon sem pihenhet a szervezetünk, az őszi időszakban tartós problémák léphetnek fel.

Az időjárás-érzékenyek számára a frontmentes idő is okozhat erősebb panaszokat is, de akár szimpla hangulat-ingadozás is jelezheti az érzékenységet! Ha időnként ingerült, fáj a feje, vagy gyakori ízületi panaszokat tapasztal, ön is érintett lehet.

Sokkal könnyebben támadnak a vírusok ebben az időben, és fokozottan a frontérzékenyeket! Erről beszél mai videójában a meteogyógyász®:

Fronthatás hétfőn

Hétfőn nem érkezik front térségünkbe, viszonylag csendes, eseménytelen idő lesz, de néhol csapadék előfordulhat. Reggel sokfelé nyirkosság ronthatja a humánmeteorológiai® helyzetet, és a fejfájás is okozhat kellemetlen perceket.

A reggel többfelé párássá, ködössé váló levegő miatt pedig nehezen indulhat a nap. Hiába a markáns fronttól mentes idő, most pont az fogja okozni a bajokat! Elsősorban az ízületi panaszokkal élőknek lehet nehezebb az ébredés, ők intenzívebb fájdalmakat is tapasztalhatnak. Célszerű egy kímélő tornával, a végtagok tehermentes átmozgatásával kezdeni a napot, ezzel csökkenthetőek a tünetek.

Ha az érzékenyebbek csoportjába tartozik, akkor kisebb, főként migrénes fejfájást tapasztalhat, jellemzőbben a nap első felében. A vérnyomás-ingadozás keleten lehet erősebb, főleg ott, ahol reggel erősebben lehűl a levegő. A rosszullétek többnyire csak átmenetiek, délután inkább csak a nagyon érzékenyeknél jelentkezhet, azonban ha ezt tapasztalja, akkor ajánlott lepihennie némi időre, ha van rá lehetősége.

Az őszi időszakban egyre jellemzőbb, hogy az immunrendszerünk kimerült, a vitaminraktárak kiürültek, ezért ön is egyre gyakrabban tapasztalhat ok nélküli fáradtságot, kedvetlenséget. A napos tájakon és időszakokban ezért különösen ajánlott a természetes fényben tölteni az időt, a napfény hatására a kedve is jobb lehet, javulhat a hangulata, a közérzete, ezzel együtt pedig a szellemi teljesítőképessége is.

Szabadtéri tevékenységek

Az öltözködés során figyeljen arra, hogy könnyen megfázhat, ha alulöltözik. A nyirkos, tartósan borongós vidékeken pedig kifejezetten alacsonyan alakulhat a hőérzet. Az esernyőkre nagyobb eséllyel az északi országrészben lehet szükség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához