Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap a fagyos hideg megviseli a szervezetet

orvosmeteorológia, hideg, ízület, fejfájás

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az átlagosnál hidegebb időben az átlagosnál intenzívebb tünetek léphetnek fel, a terhelés még az egészséges szervezetet is megviseli.

Az időjárás-érzékenyek számára tovább tart a terhelés, még a frontmentes időben is jelentkezhetnek kifejezetten erős, front-jellegű panaszok. Ha ön is fejfájást tapasztal, tartósan rossz a közérzete, ingadozik a vérnyomása, ön is érintett lehet.

Rendkívül nagy nyomásemelkedés! Mivel jár ez, elmagyarázza a meteogyógyász®:

Fronthatás vasárnap

Vasárnap újabb front nem érkezik, de a hidegfronthoz nagyon hasonló tapasztalhatunk, általában emiatt jelentkezhetnek humánmeteorológiai® panaszok. A tartós hideg egyre inkább igénybe veszi a szervezetet.

A hideghez köthető élettani helyzethez kapcsolódó tünetek még az egészségeseknél is ismétlődően jelentkezhetnek, a rosszullétek egész nap felléphetnek! Reggel -10, -15 fok közelébe is hűlhet a levegő a fagyzugos részeken, sok helyen pedig napközben is 0 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

Nem mindenhol süt ki a nap, de számottevő csapadék nem lesz.

A napok óta tartó, rendkívül kedvezőtlen körülmények már az egészséges szervezetet is megterhelik, a szív- és érrendszeri problémákkal élőknél, valamint a vérnyomás-panaszokban szenvedőknél pedig igen kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ingadozhat a vérnyomás, rossz közérzet, mellkasi fájdalom léphet fel, az idősek és a krónikus betegek fokozottan megterhelő időszakot élnek át.

A hideg miatt erősödnek az ízületi panaszok. Fontos, hogy a kopott ízületeket tartsa melegen, ne tegye ki nagy hőmérsékleti ingadozásoknak a fájdalmas területet. Testünk átmelegítésére meleg levesek, teák a legalkalmasabbak, ezeket építse be a napi étrendjébe, a gyomrot is kímélik. Emellett fogyasszon sok friss gyümölcsöt, szükség van a vitaminokra, a legyengült szervezetet könnyebben megtámadják a kórokozók.

Balesetveszély

A közlekedésben lefagyott útszakaszokkal találkozhat, vezessen óvatosan, tartsa be a követési távolságot. Ezen kívül a napsütés is zavaró lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika