Ezeket látta már?

Ilyen, amikor egy patkány álmodozik! Nem az ember az egyetlen faj, amely a képzeletét használja

patkány, kutatás, agy, képzelet

A kísérletben részt vevő patkányok képesek voltak pusztán a gondolataik segítségével navigálni a képernyőn... még egérpadra sem volt szükségük.

A varázslatos emberi agy legbonyolultabb és legmágikusabb funkcióink közé tartozik, de az új kutatások szerint nem mi vagyunk az egyetlen faj, amely képes felrepülni szellemi magaslatokba. Egy új tanulmány eredményei szerint még az alacsony rasztba számított patkányok is képesek kitalált utazásokat megálmodni, gondolataikban nem létező helyekre utazni.

Az emberekhez hasonlóan a patkányok is „helysejtekként” ismert neuronokkal rendelkeznek a hippocampus nevű agyterületen belül, amely központi szerepet játszik a memória és a képzelet számára. Ahogy a rágcsálók mozognak, ezek a helysejtek folyamatosan változó konfigurációkban tüzelnek, amelyek azt a környezetet képviselik, amelyben az adott pillanatban találják magukat.

Az emberi hippokampuszon belül ezeknek a helysejteknek a tüzelési mintáira emlékeznek és „kognitív térképekként” tárolódnak. A korábban megtapasztalt környezet mentális modelljeihez hasonlóan ezek a térképek is bármelyik pillanatban felidézhetők és visszakereshetők képzeletünkben , így lehetővé válik, hogy testünk mozgatása nélkül eljusson távoli helyekre.

Azon tűnődve, vajon a patkányok képesek-e ugyanilyen képességgel mentálisan bejárni kognitív térképeiket, a kutatók létrehoztak egy agy-gép interfészt (BMI), amely képes dekódolni az állatok hippocampális sejtjeinek tüzelési mintázatait. Ennek érdekében a rágcsálókat gömb alakú futópadokra helyezték, mozgásukat 360 fokos virtuális valóság környezetté alakítva, amely egy képernyőn volt megjelenítve.

Miközben a patkányok megtanultak navigálni ebben a digitális birodalomban, hogy jutalmat kaphassanak, a dekóder képes volt megfejteni, hogy a hippokampusz tüzelési mintái hogyan alakulnak át mozgássá a környezetben. Mivel a BMI megfelelően képzett, a kutatók deaktiválták a futópadokat, hogy a patkányok bejárhassák virtuális környezetüket, és csak gondolataik felhasználásával megszerezhessék jutalmukat.

"A patkányok sikeresen navigáltak hippokampuszuk irányításával, hatékony utakat teremtve minden célhoz" - írják a kutatók. A tanulmány szerzője, Chongxi Lai kifejtette, hogy

„a patkány valóban képes aktiválni a környezetben lévő helyek ábrázolását anélkül, hogy odamenne”.

„Még ha fizikai teste rögzített is, térbeli gondolatai egy nagyon távoli helyre kerülhetnek” – folytatta Lai.

Miután megmutatták, hogy csak képzeletüket használva képesek mozogni egy virtuális környezetben, a patkányokat arra kérték, hogy mentálisan vegyenek fel és mozgassanak egy tárgyat ezen a mentális terepen – ezt a tevékenységet „Jedi feladatnak” nevezték el a kutatók. Az állatoknak ismét nem okozott gondot elképzelni, hogy áthelyezik a tárgyat.

„Az elképzelni az egyik figyelemre méltó dolog, amit az ember képes tenni. Most azt találtuk, hogy az állatok is képesek erre, és megtaláltuk a módját annak tanulmányozásának” – mondta Albert Lee, a tanulmány szerzője.

Mindebből a meglepő eredmény az, hogy úgy tűnik, hogy a patkányok ugyanolyan precízen szabályozzák hippocampális tevékenységüket, mint az emberek. Amikor képzeletbeli környezetükben eligazodtak, a rágcsálók sok másodpercig képesek voltak bizonyos idegi aktivitási mintákat fenntartani, így lehetővé tették számukra, hogy gondolataikat egy adott helyen reális ideig tartsák.

A tanulmány szerzője, Timothy Harris, megdöbbenve e váratlan megállapításon a következőket mondta:

„A lenyűgöző dolog az, ahogy a patkányok nagyon hosszú ideig megtanulnak arra a helyre gondolni, és nem másra, a mi, talán naiv, figyelmünkről alkotott elképzelésünk alapján. ”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Okosabbak tőlünk a galambok? Kiderült, hogy az eszük olyan, mint a mesterséges intelligenciáé

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához