Ezeket látta már?

Nyakunkon a poloskainvázió! Ezeket az óvintézkedéseket javasolja a szakember

poloskainvázió, poloska ellen, ágyipoloska

Nemzetgyűlési felszólalások és rendkívüli kormányülések témája lett Franciaországban az ágyipoloska-invázió.

A kinti hőmérséklet csökkenésével a szubtrópusi állatok – poloskák– előszeretettel lepik el meleg otthonainkat telelőhely gyanánt.

Az elmúlt hónapokban két egészségügyi helyről derült ki, hogy ellepték a poloskák. Augusztusban az Átlátszó írta meg, hogy milyen súlyos a helyzet a szentgotthárdi Rábaparti Integrált Szociális Intézmény pszichiátriáján, ahonnan videó is kikerült az egyik ápolt körül hemzsegő poloskákról. Október elején pedig a budapesti Szent Margit Kórházban kellett átköltöztetni egy osztályt, mert „vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként” látták az állatokat.

Mit tegyünk ellenük?

Dr. habil Kondorosy Előddel a Szent István Egyetem georgikon karának tanára a következő óvintézkedéseket javasolja a poloskainvázió ellen.

Közel 900 poloskafajt ismerünk hazánkból, amik nagy része ritka és vagy nincs jelentősége. Nagyon sokfélék, így nem lehet különbségeket mondani. Vannak víziek, vízfelszíniek, szárazföldiek, ragadozó-növényevő-élősködő, kéreg alatt vagy földben élők, 1 mm-től 20mm-ig. - mondta Dr. habil Kondorosy Előd a Szent István Egyetem georgikon karának tanára.

Viszont a poloskák gyámoltalan kinézetük ellenére jelentős károkat tudnak okozni a dísznövényekben és a gyümölcs- és zöldségfélékben. Az egyetemi tanár kiemelte, hogy például a vándorpoloska különösen komoly károkat tesz a paradicsomban és az uborkában.

Honnan jönnek a poloskák?

Többnyire a turizmussal és a kereskedelemmel hozzák be őket az emberek, mint például a márványpoloskát vagy a platán-csipkéspoloskát. Viszont a klímaváltozás miatt azok a fajták is megélnek nálunk, amik eddig nem - vándorpoloska, hársbodobács – mondta a szakember.

"Ezek az említett fajok melegkedvelők, és sok télire behúzódik a melegebb helyekre, ezért van több a lakásokban. A hűvösebb időjárás érkezésével érdemes átnéznünk a nyílászárókat, ajtókat. Ugyanis a poloskák a bejárataink kicsi résein keresztül juthatnak be a házunkba. Ezen részek átvizsgálásával, megakadályozhatjuk a nem kívánt vendégeket, valamint, mint a legtöbb rovar és bogár a poloskát is kifejezetten vonza a kerti világítás, főleg, ha egy lehetséges bejárathoz közel található. A vizsgálatok alapján a nátriumgőz és a sárga fényű lámpák kevésbé édesgetik magukhoz a nem kívánt rovarokat."

A szakember azt is elmondta, hogy ha valaki tart a poloskák szagától, tegye be őket egy üvegbe, majd a fagyasztóba pár napra. Nincs értelme annak, hogy a poloskákat vissza kiengedjük a szabadba, mivel újra bejönnének.

Szintén kiemelte, hogy a tévhittel ellentétben, ha a WC-n lehúzzuk őket, attól nem pusztulnak el a rovarok, csak máshová kerülnek.

Vegyszeres védekezés vagy természetes mód

A rovar szakértő elmondása alapján, a házunkban lévő poloskáknál nem javasolt a vegyszeres irtás, viszont egy házi kertben már érdemes védekezni rövid hatású szerekkel vagy például használhatjuk nagymamáink természetes kártalanító receptjét:

Egy növénypermetezőbe öntsünk 2 bögre forró vizet, 1 bögre hagyományos ecetet (minél magasabb százalék annál, hatásosabb) és ½ bögre szappanos vizet. Majd ezt permetezzük a problémás területekre, mint az ablak, ajtó hézagjai.

Ha a rovarok még nem telepedtek meg, segíthet az alapos porszívózás és a bútorhuzatok kitakarítása. Amennyiben azonban a poloskák már otthonosan érzik magukat, nem mindig érhető el a kívánt hatás, így érdemes megfontolni, hogy szakember segítségét kérjük.

Miből jöhetünk rá, hogy ágyi poloskával van dolgunk, mit tegyünk, és mit ne tegyünk a kiírtásuk érdekében?

Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytat, csak táplálkozni bújik elő, majd ha végzett a vérszívással, igyekszik is vissza a búvóhelyére, ami legtöbbször képkeretek, kapcsolók, bútorok, könyvespolcok hézagai, eldugott részei. Az ágyi poloska általában éjszaka aktív, nevét onnan kapta, hogy ágyban fekve szerezzük a legtöbb csípést. Akkor is olyan testrészeken, amik a pizsamából, takaróból kilógnak.

Például: kézfej, lábfej, lábszár, nyak. Szerencsére a csípéssel fertőző betegségeket nem terjeszt, tehát nem kell olyan következményektől tartanunk, mint a kullancsok esetében.

Ezek az ágyi poloska csípéséről árulkodó jelek

Az állat által okozott piros foltok és viszketés nem azonosítja egyértelműen az ágyi poloskát, de gyanakodni érdemes rá, ha nem is találjuk meg a rovart. Nehezíti a felismerést, hogy nem minden ember reagál ugyanúgy a poloska csípésére: vannak, akik enyhe pírt szereznek, míg másokon akár gennyes elváltozásokat is képes okozni. Ha a foltokat általában éjszaka szerezzük, akkor nagy valószínűséggel ez a nem várt vendég okozza a problémát.

Az ágyi poloska csípése apró és kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből, leginkább a csalánkiütésre hasonlít. Rendszerint a csípés kipirosodik, megduzzad és erős viszketés jelentkezik. Egyéb rovarcsípésekkel ellentétben az ágyi poloska csípésének helye nem mindig lesz azonnal észrevehető! Akár még az is előfordulhat, hogy csak egy-két hét elteltével vesszük észre, hogy megcsípett az ágyi poloska. Fontos ismertetőjel, hogy nem egy-egy csípést ejt, hanem több is található egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípése könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel.

Az ágyi poloskák jelei a lakásban

Az ágyi poloska jelenlétéről több dolog árulkodik: az elhullott ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, vérpöttyök a huzaton, ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon, varrások mentén és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték, és a jellegzetes bűz, amit a bűzmirigye miatt érezhetünk.

Az ágyi poloska hossza 4-7 milliméter. Színe az áttetsző világosbarnától a sötét vörösesbarnáig terjed. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Szájszervének hegyes végét vérszívásra szondaként használja. HIába tud rengeteg kellemetlenséget okozni,az ágyi poloskák nem tartoznak azon veszélyes rovarok közé, melyeknek kötelező lenne az irtásuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rovar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához