Ezeket látta már?

Ambiciózus jövőképet vizionál a Richter: az USA-ban többszörös blockbuster lett a sztárgyógyszere

Richter cariprazine gyógyszer antipszichotikum kutatás

Richter Gedeon: valós az esély, hogy a gyógyszeripar történelmének legnagyobb forgalmú atipikus antipszichotikum lesz a cariprazine.

A Richter Gedeon Nyrt. eredeti kutatásának legutóbbi kiemelkedő sikere a cariprazine

Az originális antipszichotikum készítmény Magyarország gyógyszertáraiban is megtalálható, az USA-ban pedig többszörös blockbuster termék lett, vagyis 1 milliárd dollár feletti forgalmat ért el. Az, hogy egy magyar gyógyszergyár, itthon felfedezett és hazai anyagi-szakmai hozzájárulással kifejlesztett gyógyszerjelöltje FDA és EU törzskönyvet is szerzett, és már 64 országban elérhető, egyedülálló eredmény.

A Richter K+F tevékenysége nem egy egyszeri sikertörténet, a vállalat eredményei a folytonosságon alapulnak: több sikeres originális termékkel rendelkezik és ambiciózus jövőképe van, amelyet a jelenleg kutatási fázisban lévő molekuláik is bizonyítanak.

2024. április 6. és 9. között Budapesten rendezik az év legnagyobb európai pszichiátriai konferenciáját (EPA 2024 – European Congress of Psychiatry), amelynek a Richter Gedeon is aktív résztvevője, hiszen a vállalat eredeti kutatásának kiemelt területe a neuropszichiátriai és neurodegeneratív betegségek széles köre. Ennek alkalmából sajtótájékoztató keretében számoltak be a Társaság vezetői a Richter eddigi kutatás-fejlesztési eredményeiről és a jövőre vonatkozó terveiről.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója az esemény elején kifejtette:

Több ezer pszichiáter úgy érkezik most Budapestre, hogy a pszichiátriai kutatás egyik fellegvárába látogatnak, és talán még ők sem tudják, hogy milyen fontos szerepe volt és van jelenleg is a magyar kutatóknak, kutatásoknak ezen a területen világszerte. Richteres kutatóink száma közel 1200 fő, ami a legnagyobb innovációs bázis - nem csak a gyógyszeripar tekintetében – az egész régióban.

Az a TOP 100-as gyógyszerpiaci világranglista, melyen az eladások alapján a cariprazine is több éve szerepel, ahhoz hasonlítható kiváló eredmény, mintha egy olimpiai versenyen dobogós helyet érnénk el. Emellett a 4 alkalommal elnyert Innovációs Nagydíj – köztük a cariprazine-ért kapott elismerés is – jelzi, hogy komoly múltunk van az kutatás-fejlesztés területén. Azok a kutatók és tudósok, akik az EPA miatt most Budapestre látogatnak, a jelenleg leggyorsabban növekvő antipszichotikum kifejlesztőivel találkozhatnak, és biztosak lehetnek abban, hogy versenyképes marad ez a kutatási tevékenységünk a jövőben is.”

A cariprazine fejlesztésének történetéről, a világraszóló sikertörténet lépéseiről a

Richter kutatási és fejlesztési igazgatója, Dr. Greiner István számolt be:

„Jelenleg egy sikeres eredeti kutatás 1,5-2,5 milliárd dollár költséggel jár, ehhez mérten kell természetesen a megtérülést is megvizsgálnunk. Visszaugorva az időben, ez persze nem volt mindig így, de már a Hyperol és a Kalmopyrin is két olyan terméke volt a cégnek, melyek világszinten is komoly sikereket hoztak a Richternek. A II. világháború óta pedig 10 originális gyógyszerünk került forgalomba.

1998 után a központi idegrendszeri kutatásunk új irányt vett, a fókusz az agyi dopamin 3 receptorra került, majd 2001-ben kivált egy D3/D2 antipszichotikum projekt, melynek végül a cariprazine lett a végeredménye.

Mindezt teljes biztonsággal akkor realizálhattunk, amikor 2015-ben megkaptuk az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyását, először egy magyar gyógyszergyár történetében. 2017-ben az EU-ban is megkaptuk a jóváhagyást, 2019-ben a bipoláris depresszióra, két évvel később pedig a major depresszióban szenvedő betegek (MDD) kiegészítő kezelésére is megkapta a készítmény Amerikában az engedélyt.

Jelenleg fázis 2-ben van egy ígéretes molekulánk, mely az obezitás kezelésére, az étvágy csökkentésén keresztül lehet alkalmas. Az AbbVie-vel közös projekt keretében egy pszichiátriai betegség gyógyítására készülő molekulánk sikerében bízunk, amely jelenleg fázis 1 szakaszban tart, 3 másik, fázis 1-ben folyó vizsgálat mellett.”

A Richter partneri kapcsolatai kulcsfontosságúak egy olyan jelentős gyógyszer globális helyzete és elérhetősége esetében, mint a cariprazine. Ezen sikerekhez elengedhetetlenek ezek az együttműködések mind a fejlesztési, mind a törzskönyvezési, ártámogatási, sales és marketing tevékenységekben, melyek ideális esetben egymással szoros kapcsolatban vannak. Ebben nyújt nagy segítséget az elmúlt években kialakított aktív partneri hálózat. Ezzel kapcsolatban

Dr. Kóczián Kristóf, a Richter CNS üzletágának vezetője kiemelte:

„Célunk, hogy a cariprazine szabadalom lejártának idejére, a kismolekulás gyógyszerkutatási portfóliónkból kikerüljön egy sikeres, új originális molekula. Jelenleg 64 országban van jelen a cariprazine, Közép-Kelet Európában, Oroszországban és a FÁK térségben összesen 23 országban ráadásul a Richter saját maga végzi az értékesítést is. A bevezetés óta eddig összesen 1,3 millió beteget kezeltek ezzel a készítménnyel, 2023-ban pedig a 46. legnagyobb forgalmú innovatív gyógyszer volt közel 3 milliárd dollár forgalom mellett. Így valós esélyünk van arra, hogy a készítményünk a valaha volt legnagyobb forgalmú atipikus antipszichotikum legyen a gyógyszerek történelmében.”

Emellett az üzletágvezető a jövőre vonatkozó terveket is ismertette, melynek alapvető eleme a kiegyensúlyozott pipeline kialakítása, új kutatási együttműködések a vállalat partnereivel, illetve a cariprazine potenciál maximalizálása, ami új piacokat, új indikációk törzskönyvezését és új gyógyszerformákat is jelenthet.

Prof Dr. Vizi E. Szilveszter, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke,

a Kísérleti Orvostudományi Intézet volt igazgatója előadásában hangsúlyozta:

„A pszichiátriai megbetegedések jelentős része jelenleg egyértelműen civilizációs betegség, ez meggyőződésem. Ugyanakkor pont ezek a gyógyszerek, amelyekről itt is hallhattunk, segíthetnek abban, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben szenvedők legalább a munkaképességüket és a társadalomban való egyenrangú helyüket megőrizzék. E nélkül hatalmas összegeket, száz milliárdokat veszíthet az emberiség a munkaképtelenné váló betegek miatt. Pont ezen a területen alkot nagyot a Richter is, mely az emberiség szempontjából talán az egyik legfontosabb kutatási terület.

A Richter sikerének az egyik titka, hogy ezt az országon belül meglévő farmakológiai tudást jól be tudják építeni a gyógyszerfejlesztésbe. Ilyen országnak rajtunk kívül talán csak Svájc tekinthető. A magyar szellemi tőke társult az anyagi tőkével, az eredmény pedig vitathatatlanul magyar siker lett.

A magyar dolgozók tudása hatalmas, valóban exportképes, külföldön is jól eladható termékeket és eredményeket hoz létre, ez pedig az igazi multinacionális, sikeres magyar nagyvállalat ismérve. Hogy ennek legyen folytatása, szükségünk van a hazánkban meglévő szellemi tőke felhasználására, amiben a Richter Magyarországon az élen jár.”

Prof Dr. Nusser Zoltán, a Kísérleti Orvostudományi Intézet (KOKI) igazgatóhelyettese

a klinikai együttműködések fontosságáról beszélt, külön kiemelve a Richter és a KOKI közötti hosszú évekre visszanyúló partneri kapcsolatot. Mint mondta:

„Intézetünk fő célja, a tudományos élvonalba tartozó kutatások támogatása, a neurobiológiai utánpótlás képzése, és természetesen az eredmények klinikai és gazdasági hasznosulásának elősegítése, amiben a Richterrel szoros és sikeres együttműködésben dolgozunk. Igyekszünk minden kutatónk számára modern, state-of-the-art műszerekhez és technológiákhoz hozzáférést biztostani, hiszen ez elengedhetetlen napjainkban a sikeres innovációhoz, és a Richter ebben is partnerünk volt az elmúlt években.

A sikerességünket az is alátámasztja, hogy az elmúlt 10 évben összesen 128 olyan kiemelt publikációja volt a KOKI munkatársainak, melyek a világ legjelentősebb szakmai lapjaiban jelentek meg. Ipari partnereink között az egyik legfontosabb a Richter Gedeon, de számos más gyógyszergyárral is szoros és sikeres együttműködésben dolgozunk. Az elmúlt 20 évben összesen 95, a Richter Gedeon által támogatott közös projektünk indult, amely szám jól jelzi az együttműködés szoros és aktív jellegét is. Mindemellett több közös, nagyobb projektben is együttműködünk, mint például a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Jóváhagyták! Milliónyi nőnek könnyítheti meg az életét a Richter endometriózis-gyógyszere

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

richter

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához