Ezeket látta már?

Skarlát: régen nem volt ennyi beteg Magyarországon

skarlát, gyerek, torokfájás, tüdőgyulladás

Az NNK adatai szerint az elmúlt hetekben tetőzött a skarlátos betegek száma.

A betegek száma január óta emelkedett Magyarországon: az első héten 33, februárban már 140 betegséget regisztráltak hetente, márciusban pedig közel heti 200-at, a múlt héten 304 betegről tettek jelentést. A jelentések alapján április 30-ig összesen 2868 embernél diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést.

Jellemzően 5 évente van több beteg, egy nagy hullámot 2020-2021-re prognosztizáltak, de a covid alatti egészségügyi intézkedések miatt ez akkor visszaszorult, és most tetőzött. A Magyar Nemzetnek Füzi Zsolt gyermekorvos elmondta, hogy a betegséget komolyan kell venni, el kell különíteni a beteget, aki egyébként már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet:

Fontos látni, hogy nem a streptococcus baktérium gyengült az elmúlt évtizedekben, hanem a betegség korai észlelése és kezelése teszi lehetővé, hogy a kór ne váljon végzetessé. Magyarországon a betegség lefolyása azért ilyen enyhe, mert a gyermekorvosok nagyon felkészültek és korán, a fertőzést követő második-harmadik napon felfedezik. Ez segít, hogy időben elkezdődhessen a kezelés, és elkerüljük a súlyos szövődményeket.

Mi a skarlát?

A skarlát egy bakteriális betegség, amely torokgyulladásban szenvedő betegeknél alakulhat ki. Leggyakrabban 5-15 év közötti gyermekeknél fordul elő, súlyos állapot, amely orvosi kezelést igényel. Gyakran piros vagy élénk rózsaszínként jelenik meg a nyelven, de lehet normál rózsaszín is. A nyelven dudorok is megjelennek, amelyek az eper felületére emlékeztethetnek.

A skarlát tünetei

A skarlát tünetei részben a torkot, részben pedig a bőrt érintik. A torokfájás általában több nappal is megelőzi a bőrtüneteket, de az is előfordulhat, hogy a kettő egyszerre jelentkezik. A betegség jellegzetes tünetei lehetnek:

  • torokfájás, nyelési nehézségek, nyeléskor jelentkező fájdalom
  • magas, 39 C-fok feletti láz, hidegrázás
  • duzzadt, élénkvörös, esetleg gennyes (tüszős) mandulák
  • duzzadt, érzékeny nyaki nyirokcsomók
  • málna- vagy epernyelv: a nyelv először kifehéredik, majd az ízlelőbimbók (papillák) megduzzadnak, kipirosodnak és kiemelkednek a nyelv felszínéből, így az „pöttyös” lesz, hasonló az eper felületéhez
  • testszerte kialakuló, apró, piros, érdes felületű kiütések, melyek nyomásra kifehérednek
  • a kiütések nem fájdalmasak, az erős viszketés nem jellemző
  • Pastia-vonal, Pastia-csík: a hajlatokban megfigyelhető, összefüggő, egy vagy több piros csík
  • hányinger, hányás
  • általános gyengeség, elesettség, fáradékonyság
  • 3 év alatti kisgyerekeknél, kisbabáknál a tünetek atipikusak lehetnek: hőemelkedés, fokozott nyűgösség, étvágytalanság

Az orrdugulás, orrfolyás, „taknyosság”, köhögés, rekedtség nem jellemzőek a skarlátra, ezek a tünetek más betegséget jeleznek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájüregi daganat: 4 tünet, ami rosszindulatú tumort jelezhet



Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#skarlát

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához