Ezeket látta már?

Magyar tudósok tesztelik a szalmonella és az antibiotikum-rezisztencia kapcsolatát

szalmonella, antibiotikum-rezisztencia DNS-szakasz

Az antibiotikum-rezisztencia terjesztéséért felelős DNS-szakaszt azonosítottak a szalmonellában.

Az Agrár-biotechnológia és élelmiszerbiztonsági precíziós nemesítés nemzeti laboratóriuma kutatói az Agrár-biotechnológia NL tájékoztatása szerint azonosították két DNS-szakaszát a szalmonella baktériumnak, amelyek felelősek az antibiotikum-rezisztencia terjedéséért. Az antibiotikum-rezisztencia gyors terjedése az emberi és állati egészségügy egyik kiemelt problémája, amelyre megoldást keresnek az Agrár-biotechnológia NL Mikrobiológiai szekciójának kutatói. Az újonnan azonosított DNS-szakaszok lehetővé teszik a rezisztenciát okozó gének átjutását más baktériumfajok sejtjeibe, így terjesztve az antibiotikum-ellenálló képességet.

Emellett az Agrár-biotechnológia NL Növény-biotechnológiai szekciójának kutatói hatékony és biztonságos növénynemesítési technológiákon dolgoznak, hogy ellenálló élelmiszer- és takarmánynövény-fajtákat hozzanak létre. A klímaváltozás, kórokozók és vízhiány miatt a biztonságos élelmiszer-termelés világszerte veszélyben van.

A kutatók már kiválasztották és mutálták a burgonya kórokozóira rezisztens burgonyafajták génjeit, és jelenleg tesztelik a rezisztenciát. A gabonafélék lisztharmat és fuzárium ellenálló fajtáinak létrehozásához olyan genomszerkesztési rendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a precíz mutációkat anélkül, hogy idegen géneket kellene beilleszteni.

Az Állat-biotechnológiai szekcióban pedig emlősöknél és madaraknál alkalmaznak precíziós nemesítési eljárásokat. Céljuk olyan génváltozatok kialakítása, amelyek hozzájárulnak az élelmiszer-biztonsághoz és a mikotoxinokkal szembeni ellenálló képességhez. A kutatók azonosítottak olyan enzimeket nyulakban, amelyek segíthetnek a mikotoxinok lebontásában.

A kutatási projektet a Széchenyi Terv Plusz Programban valósítják meg, 2,431 milliárd forint európai uniós támogatással. Az Agrár-biotechnológia és élelmiszerbiztonsági precíziós nemesítés nemzeti laboratóriuma 2022-ben indult el, és a mikroba-növény-állat rendszer komplex kutatására összpontosít. A növény- és állat-biotechnológia területén olyan innovatív precíziós nemesítési technológiákat fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik célzott genetikai változtatásokat idegen gének bevonása nélkül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Új, izgalmas antibiotikumiot fedezett fel a mesterséges intelligencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

antibiotikum-rezisztencia

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához