Ezeket látta már?

Éghajlati válság: rekordmagas az országok szén-dioxid kibocsátása

szén-dioxid, fosszilis tüzelőanyag, éghajlatváltozás, klímaválság

Az idei évben rekordmagas lesz a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás - állapították meg a tudósok előrejelzéseik alapján. Mi jön jövőre?

A várható kibocsátás kissé meghaladja majd a tavalyi rekordmértékű értéket, és összesen 36,8 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe fosszilis tüzelőanyagok elégetése során 2023-ban. Ez 1,1 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest.

Egyre távolodunk a kiírt céltól

A globális szén-dioxid-kibocsátás, figyelembe véve a földhasználatból származó kibocsátást is, eléri az idei évben a 40,9 milliárd tonnát. Ez tovább növeli az aggodalmakat az éghajlatváltozás súlyosbodása miatt, és a tudósok szerint messzebbre tolja el a célkitűzéseket, amelyek a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos mértékének elkerülését célozzák.

A kutatás vezetője, Pierre Friedlingstein szerint már szinte elkerülhetetlen, hogy túllépjük a párizsi megállapodás 1,5 Celsius-fokos célját, és hangsúlyozta a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának gyors csökkentésének fontosságát, még a 2 Celsius-fokos cél elérése érdekében is.

Muszáj csökkenteni a kibocsátást

Az ENSZ éghajlat-változási tudományos testülete (IPCC) szerint a világnak 2030-ig 43 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátásokat a 1,5 Celsius-fokos cél elérése érdekében. Azonban a jelenlegi tendenciák szerint a kibocsátások tovább növekednek, kivéve azokat az országokat, amelyekben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, például az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Al Gore, a klímaaktivista és Nobel-díjas korábbi amerikai alelnök hangsúlyozta, hogy az éghajlati válság mögött a fosszilis tüzelőanyagok válsága áll, és az olaj és gáz kivezetése lenne a kulcs a probléma megoldásához. Gore szerint bár ez nehéz döntés lenne, az elmozdulás a fosszilis tüzelőanyagoktól elengedhetetlen a további hőmérséklet-emelkedés megállítása érdekében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

A múlt hónap volt a valaha mért legmelegebb októbere! Mi jöhet még?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

éghajlatváltozás

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához