Ezeket látta már?

Tbc-fertőzés Cegléden: napok óta tudták, hogy baj van! Milyen tünetek utalhatnak tuberkolózisra?

tbc  fertőzés tuberkulózis tüdőgümőkór tünete veglédi gyár

Újabb tbc-s beteget találtak, akivel együtt négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében.

Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – erősítette meg a hírt a Telexnek a cég.

Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre –, további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására. Mindezen intézkedéseken túl, ceglédi telephelyünkön minden kollégánknak lehetőséget biztosítunk önkéntes orvosi szűrővizsgálatokra” – közölte állásfoglalásában az Infineon Technologies.

A cég szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen

Az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A KSH adatsora szerint szinte folyamatosan csökken az új tbc-s betegek száma Magyarországon, azonban az elmúlt évben egy kis növekedés figyelhető meg: a 2021-es 326-hoz képest 2022-ben 441 új tbc-s beteget regisztráltak.

Mi az a tuberkulózis (tüdőgümőkór, tbc)?

A tuberkulózis (tüdőgümőkór) a Mycobacterium tuberculosis baktérium által okozott fertőző betegség, mely elsősorban a tüdőt támadja meg. Ugyanakkor a fertőzés képes testszerte szétterjedni, fertőző gócok (gümők) alakulhatnak ki, többek között a csigolyákban, az ízületekben vagy a vesében is.

Ezek a tbc leggyakoribb tünetei

  • fáradtság, rossz közérzet,
  • köhögés,
  • véres köpet,
  • testsúlycsökkenés (diéta nélkül),
  • láz,
  • éjszakai izzadás,
  • duzzadt nyirokcsomók. 

A tbc által érintett szervek bevérezhetnek, működésük elégtelenné válhat. Attól függően, milyen szervet érint a betegség, az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

  • mellkasi fájdalom;
  • csont- és ízületi fájdalom;
  • a vesetuberkulózis hátfájdalommal, gennyes vizelettel járhat;
  • a központi idegrendszeri érintettségben (pl. agyi tályognál) epilepszia jelentkezhet, agyhártyagyulladásnál láz, fejfájás, tarkókötöttség, később zavartság, kóma;
  • az érintett nyaki nyirokcsomók gyulladása felszínre törhet, sipolyok keletkezhetnek;
  • a bőrön a fertőzés többek között éles szélű fekély képében jelenik meg, mely heggel gyógyul.

Aktív és inaktív tuberkulózis

Előfordul, hogy a szervezet leküzdi a fertőzést, és nem jelentkeznek tünetek. Ez a látens vagy inaktív tuberkulózis. A látens beteg nem fertőz.

Az aktív tuberkulózis állapotában a baktérium szaporodik, a beteg tünetes és fertőző. Köhögés, köpetürítés vagy beszéd közben a fertőző személy nyálcseppekkel levegőbe üríti a kórokozót, amit a környezetében tartózkodó fogékony személy belélegezve kaphat el.

Fokozottan veszélyeztetettek azok, akik fertőzött betegekkel dolgoznak, pl. az egészségügyi dolgozók. A rossz életkörülmények, alkoholizmus, kábítószer-használat, illetve a legyengült immunrendszer (például HIV-fertőzés, illetve AIDS-betegség, cukorbetegség vagy tumoros megbetegedés következtében) szintén fokozott kockázatot jelentenek.

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb felsorolt általános tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, de ha a köhögés, láz, izzadás hosszabb ideje fennállnak, vagy akár véres köpetürítés jelentkezik, szakemberhez kell fordulni. Célszerű orvoshoz fordulni, kiváltképp akkor, ha a tünetek azután jelentkeztek, hogy ismert tbc-s beteggel került kapcsolatba.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen esetben kell(ene) fejfájással orvoshoz fordulni?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához