Ezeket látta már?

35 éves korában elhunyt Tóth Bence Gyula magyar teniszező

Tóth Bence Gyula , tenisz, halálhír

A magyar tenisztársadalom összefogott, hogy kezelése sikeres lehessen, de élete utolsó csatáját elveszítette.

Gyászol a magyar teniszvilág, a Magyar Teniszszövetség a hivatalos Facebook-oldalán számolt be róla, hogy elhunyt Tóth Bence Gyula.

A sokszoros korosztályos válogatott és magyar bajnok, junior Grand Slam-résztvevő 35 évesen hunyt el.

A sanghaji Toth Tennis Academy munkáját vezető, 11-szeres korosztályos magyar bajnok teniszezőről januárban adták hírül, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

Mi utalhat hasnyálmirigyrákra?

A hasnyálmirigy (pancreas) a gyomor alsó széle és a gyomor utáni első vékonybélszakasz (nyombél) között elhelyezkedő, kb. 12 cm hosszú, falevél alakú mirigy. Feladata a nyombélbe ürülő, különböző emésztőenzimeket tartalmazó nedv elválasztása, valamint két, a vérkeringésben lévő cukor feldolgozásához szükséges hormon – az inzulin és a glukagon – termelése.

A hasnyálmirigyrákot meglehetősen nehéz diagnosztizálni, mert sokszor nem jár együtt fájdalmas vagy látványos tünetekkel, így általában már egy későbbi stádiumában fedezik fel, és ezzel az is együtt jár, hogy a daganat továbbterjedhet, áttéteket képezhet. Ez pedig csökkenti a kezelés sikerességét és a túlélés esélyét is, érdemes tehát figyelni olyan tünetekre, melyek bár általánosak lehetnek, de hasnyálmirigyrákra is utalhatnak.

A hasnyámirigy-daganat egyik jellegzetes tünete az étvágytalanság, illetve az, hogy valaki nagyon gyorsan, néhány falat elfogyasztása után is jóllakottnak érzi magát. Ennek következménye lehet a fáradékonyság, az általános gyengeség, a vitamin- és tápanyaghiánnyal összefüggő egyéb tünetek, például a töredező köröm, a hajhullás vagy az immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre való fogékonyság növekedése is.

Nagy figyelmet kell fordítani a rövid idő alatt kialakuló cukorbetegségre is, különösen, ha valaki már idősebb és ha a családban korábban nem volt cukorbeteg. A hasnyálmirigyen kialakuló daganat ugyanis annak inzulintermelő sejtjeinek működését is befolyásolhatja.

A hasnyálmirigyrák az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb lefolyású rosszindulatú daganattípus. A betegség általában 50 és 80 éves kor között jelentkezik. Egyforma gyakorisággal fordul elő férfiakban és nőkben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nézzen bele a WC-be, ha ilyen a széklete, az hasnyálmirigyrákot jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: Sportal
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához