Ezeket látta már?

Új vércsoportrendszert fedeztek fel, ami sok ember ellátásánál lehet majd sorsdöntő

vér

Jelentős eredménynek számít az új vércsoportrendszer felfedezése.

Közel negyven éve húzódó rejtélyt oldottak meg a Bristoli Egyetem és a brit Országos Egészségügyi Szolgálat vérellátó szervezetének (NHSBT) kutatói, akik nemrég publikált tanulmányukban sikeresen azonosították három ismert, de genetikailag eddig nem leírt antigén hordozó molekuláját. Ezzel új vércsoportrendszert fedeztek fel, amely rengeteg páciens ellátásánál lehet sorsdöntő a jövőben – írja a Science Alert alapján a Telex.

A vércsoportunkat a vörösvérsejtjeik felszínén található fehérjék határozzák meg. Mivel a szervezetünk antitesteket termel azok ellene az antigének ellen, amik a mi vérünkben nem találhatók meg, ezért van az, hogy a különböző vércsoportok keverése a vérátömlesztésnél nem jó.

Most egy brit kutatócsoport a Blood szaklapban nemrég publikált tanulmányában azonosított egy újabb vércsoportot, amit Er-nek neveztek el. A kutatásban olyan személyek vérét vizsgálták, akiknek alloantitesteket termelt a szervezete az Er név alatt összegyűjtött antigének ellen, így pedig kiderült, hogy a Piezo1 nevű fehérje a hordozójuk.

A kutatóknak ezzel sikerült bebizonyítani, hogy az Er egy külön vércsoportrendszer, továbbá 2 új, ebbe tartozó antigént is felfedeztek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához