Ezeket látta már?

A Városmajori Klinikán várják a krónikus szívbetegeket - így csatlakozhat

szívbetegség, szívprobléma, városmajori klinika, kezelés

Országos toborzásba kezdett a SZÍVSN Országos Betegegyesület, 65 év feletti betegeket várnak egy nemzetközi tudományos projektbe.

Az ESCAPE – Integrált egészségügyi ellátás multimorbid idős emberek részére - egy olyan nemzetközi tudományos projekt, amelynek célja annak vizsgálata, hogy integrált és személyre szabott kezelés és beteggondozás javítja-e a krónikus szívelégtelenségben szenvedő idős, számos társbetegséggel rendelkező betegek fizikai és mentális egészségét.

Olyan 65 év feletti betegeket keresünk, akiknek legalább két krónikus betegség is társul szívelégtelenségéhez, célunk megnézni, hogy ezeket mennyire összehangolva kezelik. A betegek a vizsgálat során további támogatást kapnak a gondozási koordinátoroktól, akik felsőfokú végzettségű ápolók. A gondozási koordinátor folyamatosan kapcsolatban áll a kezelésben résztvevő orvosokkal, és biztosítja a jobb kommunikációt és közvetlen segítséget nyújt, hogy a résztvevők fel tudják dolgozni a betegségéből adódó stresszfaktorokat.

- mondja Bernáth-Lukács Zsuzsanna a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke.

Magyarországon mintegy 150-200 ezer szívelégtelen beteg él, jelentős részük egyszerre több más, krónikus betegséggel. Ezeket a betegeket általában háziorvosok és szakorvosok kezelik. Az orvosokkal történő találkozók ütemezése és a terápiák előírás szerinti alkalmazása sok esetben nehézséget jelenthet. A páciensek számos gyógyszert szednek, amelyeket több orvos ír fel, akik sok esetben nincsenek kapcsolatban egymással, így veszélyes kölcsönhatások fordulhatnak elő, ha több különféle gyógyszert szed a beteg anélkül, hogy jól összehangolnák ezeket.

Problémát jelenthet, a nem megfelelő információcsere miatt, hogy a több krónikus betegséggel is küzdő szívbeteg több orvos kezében fordul meg. Feltételezzük, hogy a betegek, rokonok és az orvosok közötti jobb kommunikáció javíthatja a betegek egészségét és ezáltal a jólétét. Ebben a nemzetközi projektben három évig folyamatosan figyeljük a résztvevőket, valamennyi, a projektben résztvevő országgal együttműködve. Pácienseink támogatást kapnak a gondozási koordinátortól, aki folyamatosan kapcsolatban áll a kezelésben résztvevő orvosokkal, és biztosítja a jobb kommunikációt és közvetlen segítséget nyújt a betegeknek, hogy minden szükséges információt megkapjon, illetve fel tudja dolgozni a betegségéből adódó stresszfaktorokat.

- mondja Bernáth-Lukács Zsuzsanna a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke.

Az ESCAPE nemzetközi projektbe kapcsolódó Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika és a SZÍVSN most várja azok jelentkezését, akik elmúltak 65 évesek és szívelégtelenséggel, mentális stresszel és legalább két egyéb krónikus betegséggel élnek. „Nagyon fontos ez a kezdeményezés, mert egyrészt képet kapunk arról, hogy a betegeknek milyen terhet jelenthet a kommunikáció, az információ hiánya, másrészt sokkal jobban össze tud kapcsolódni a betegszervezeti és az orvosi munka, jobban megérti mindenki, hogy itt több célért dolgozunk: a betegért és a gyógyító munka hatékonyabbá tételéért”- teszi hozzá az elnök.

A koordinátori hálózatnak köszönhetően több központban: Budapesten 2 központ, Miskolc, Szolnok, Dunaújváros, Szeged, Pécs szívelégtelen betegeit is várjuk ebbe a tudományos vizsgálatba.

A klinikán kérik a kezelőorvosokat, segítsenek abban, hogy az érintett betegek minél hamarabb csatlakozhassanak ehhez a Magyarországon csak a Városmajori Klinikán indult vizsgálatba.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bordák közötti fájdalom - baj lehet belőle, ha nem megy orvoshoz vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívprobléma

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához