Ezeket látta már?

Veszélyes, ha így vezet, mégsem tiltja törvény

fáradtság

Lassulnak a reflexeink, romlik a tájékozódási képességünk, mégis vezethetünk ebben az állapotban.

2008 óta egyetlen korty alkoholos italt sem ihat meg Magyarországon az, aki utána a volán mögé ül - emlékeztet a vezess.hu. Mindez érthető, hiszen az alkohol hatására fáradtabbak lehetünk, lassulhatnak a reflexeink, és a döntési, valamint a tájékozódási képességünk is alább hagyhat. Ehhez az állapothoz nagyon hasonló az, amikor kialvatlanok vagyunk - mindannyian éreztük már annyira fáradtnak magunkat, hogy olyan érzetünk volt, mintha alkoholt fogyasztottunk volna.

A nagy mértékű fáradtság úgy hat ránk, mintha 1 ezreléknyi lenne véralkohol szintünk, és azt is bizonyították már, hogy ilyenkor 6-szor nagyobb eséllyel szenvedünk balesetet, és a súlyos sérülésekkel, halállal végződő balesetek aránya is 50 százalékkal nő.

Az Egyesült Királyságban például a 66 milliós lakosság közel negyede, 16 millió fő szenved alvásproblémáktól, és a statisztikák szerint a karambolok 20 százalékában, a halálos baleseteknek pedig a 25 százalékában játszik közre a fáradtság - írja a lap.

A kialvatlanság nem "csupán" a közlekedésünkre, hanem az egész szervezetünkre hatással van, az immunrendszerünk is gyengülhet, ha a fáradtság tartós.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához