Ezeket látta már?

Világelső lett a magyar mentőszolgálat a helyszíni stroke-ellátásban!

világelső magyar mentőszolgálat helyszíni stroke-ellátás

Az Országos Mentőszolgálat idén is elnyerte az Angels díj legmagasabb, gyémánt fokozatát a stroke-esetek korszerű és magas színvonalú prehospitális ellátásáért.

A díjakat a Magyar Stroke Társaság XVII. kongresszusán, ünnepélyes keretek közt adták át pénteken, Siófokon. A magyar mentők szakmai teljesítményének nemzetközi elismerésére szeptember közepén kerül sor Barcelonában. A magyarországi mentőellátás stroke-betegekre vonatkozó hatékonyságát és színvonalát a nemzetközi szakmai szervezetek folyamatosan és régiónként is vizsgálják.

Az értékelés kiterjed a stroke-gyanús betegek helyszíni mentőellátására, illetve a kórházba szállítás megszervezésének összes elemére is.

A legfrissebb értékelés, az elmúlt évi közel 30 000 friss stroke-eset mentőellátási adatainak elemzése alapján az Országos Mentőszolgálat a nemzetközi szervezettől (152 vizsgált ország között egyedüliként) az ország teljes területén, vagyis mind a hét magyarországi régióban gyémánt fokozatú minősítést kapott. Gratulálunk!

A stroke kialakulásának okai

A stroke egy összefoglaló kategória, az esetek 80-85 százalékában agyi érelzáródás okozza, aminek következtében az adott ér által ellátott agyi terület nem kap elég vért, infarktus, azaz agyi elhalás következik be. A fennmaradó esetekben vérzéses stroke lép fel, azaz egy ér megrepedésének következtében az agyban vérömleny alakul ki, ez utóbbit nevezzük agyvérzésnek. Míg más betegség, például a szívinfarktus esetében elterjedt, hogy szúró mellkasi fájdalom észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, a stroke tünetei kevésbé ismertek.

A stroke tünetei

  1. féloldali végtaggyengeség
  2. zsibbadás
  3. száj hirtelen félrehúzódása
  4. beszédértési, szóformálási nehézségek
  5. hangképzési problémák
  6. hirtelen kialakuló látászavar
  7. zavartság.

Ha az úgy nevezett rokkantsági tünetek közül csak az egyik tünet jelentkezik, 70 százalék az esély rá, hogy heveny agyérkatasztrófáról, azaz stroke-ról van szó.

Ha a vezető tünetek,

  • azaz a féloldali végtaggyengeség,
  • a beszédzavar
  • és a száj félrehúzódása

közül az összes észlelhető, akkor szinte biztos, de legalább 90 százalék esély van a stroke-ra, de már egy tünet esetén is cselekedni kell! Ekkor azonnali ellátásra van szükség. Fontos azonban, hogy ne a legközelebbi kórházat, hanem a legközelebbi stroke centrumot kell felkeresni, hiszen ott lehet a legpontosabban felmérni és kezelni a beteget. Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy mentőt hívjon, akik tudják, hova kell szállítani a stroke-os beteget. Magyarországon jelenleg 39 stroke központ működik, elmondható, hogy az ország jól lefedett, a betegek nem maradnak ellátás nélkül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így zsibbadnak az ujjai, keze, jobb, ha hívja a mentőket!

Forrás: OMSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához