Ezeket látta már?

Fogyni szeretne? Az állati vagy a növényi fehérje a jobb?

Diéta
2025. június 25. 15:24
fehérje, növényi, állati, fogyás, diéta

A cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban elhízás esetén a fogyást?

Melyik fehérje a jobb fogyáshoz?

A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni.

A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.

– folytatja Goda Gábor.

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában "teljes fehérjéknek" számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.

A diéta megfelelő aminosav-összetételének eléréséhez nemcsak a többféle fehérjeforrás étrendbe integrálása lényeges, hanem azok minősége is: az állati fehérjék esetében az adalékanyagmentes, és igazoltan hormonmentes sovány fehérjeforrások kiválasztása, a növényi fehérjék esetében a növényvédőszer- és GMO mentes, bio termékek. A sovány húsok (például csirkemell, pulykamell, sovány marhahús) és a halak (például tonhal, tőkehal) kiváló választások, mivel magas fehérje-tartalmuk mellett alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk. Növényi alternatíva esetében jó választások lehetnek a hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), teljes kiőrlésű gabonák (quinoa, barna rizs, köles), diófélék, magvak és szójaalapú termékek (tofu, tempeh, edamame).

– fejezi be mondandóját Goda Gábor.

Tippek az egészséges fogyáshoz

Lássuk, mit javasolnak fogyáshoz a szakemberek!

Étkezési terv és a fehérjék elosztása a nap folyamán

Fontos, hogy a napi fehérjebevitel egyenletesen legyen elosztva. Gondoljunk arra, hogy minden étkezésben legyen valamilyen értékes, jól emészthető fehérjeforrás.

Főzés és tápanyag-hasznosulás optimalizálása

A főzési technikák is befolyásolják a fehérjék emészthetőségét és a tápanyagok felszívódását. Érdemes kipróbálni a párolást, főzést vagy akár fermentációt – a fermentált élelmiszerek (pl. savanyú káposzta, miso) nemcsak az ízeket gazdagítják, hanem elősegítik a bélflóra egészségét és a tápanyagok jobb hasznosulását is.

Kiegészítők és fehérjeporok használata

Ha nehezen tudjuk elérni a napi szükséges fehérjemennyiséget pusztán tápláló ételekből, akkor érdemes megfontolni a fehérjeporok alkalmazását. Itt fontos a magas minőségű, többféle fehérjét tartalmazó termékek választása. Erre példa lehet a borsófehérje, rizsfehérje, vagy akár többféle növényi és állati fehérjét tartalmazó keverékek.

Táplálkozási napló és szakértő bevonása

A saját étrend nyomon követése segíthet abban, hogy időben észrevegyük az esetleges hiányosságokat. Szakértők – dietetikusok, edzők, táplálkozási tanácsadók további segítséget adhatnak, hogy személyre szabottan, az egyéni igényeinknek megfelelően állítsuk össze a napi fehérjefogyasztást.

Összegzés

  • A fehérjediéta hatékony módszer a fogyás és izommegőrzés elősegítésére.
  • A megfelelő fehérjebevitel biztosítja a bőr rugalmasságát és fiatalságának megőrzését.
  • Az egészséges étrend érdekében érdemes az állati és növényi fehérjeforrásokat is kombinálni.
  • Az állati fehérjék magas biológiai értékkel, a növényi fehérjék antioxidánsokkal és rostokkal gazdagok.
  • Szakértői segítség és a táplálkozás megfelelő összeállítása segíthet a célok elérésében.
Mikor indul be a fogyás ketogén diéta esetén?
Kapcsolódó cikk

Mikor indul be a fogyás ketogén diéta esetén?

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# diéta # állati fehérje # növényi fehérje # fogyás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés