Ezeket látta már?

2. Kaphatok-e oltást, ha covidos voltam az utóbbi 3 hónapban?

koronavírus, covid-19, tüdő, fertőzés

Semmi komplikációt nem fog tehát okozni, ha lezajlott covid fertőzés után kapja meg a vakcinát, sőt, amint lehet, kifejezetten javasolt a beadása, mert a vakcina hosszútávú védettséget fog biztosítani, ellentétben a lezajlott fertőzéssel.

Koronavírus: eddig tart a védettség a covid fertőzés után

FRISSÍTÉS: 2021. ÁPRILIS 28-I HATÓSÁGI DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN MEGKAPHATJA, AMINT FELGYÓGYULT A FERTŐZÉSBŐL!!!!!! A pandémia elején a szabálynak nem orvosi, hanem vakcinagazdálkodási okai voltak: egyszerűen azokat igyekeztek előbb beoltani, akiknek még semmilyen szerzett immunitásuk nem volt a vírussal szemben, hiszen akik átestek a fertőzésen (elméletileg) egy ideig védettek az újabb fertőzéssel szemben. Ma már van akkora a vakcina készlet, hogy nincs többé szükség erre az intézkedésre, a legfrissebb beleegyező nyilatkozaton sem szerepel már ez a kritérium!

Külön szeretnénk kiemelni, hogy teljesen lényegtelen oltás szempontjából az ellenanyagstátusz!

Divatos elmélet a közösségi oldalakon, miszerint a magas ellenanyag szintre adott oltóanyag súlyos reakciót, akár citokin vihart válthat ki, ez azonban abszolút tévhit, rémhír kategóriás elmélet (ilyen alapon a fertőzésen átesetteknek az újabb Covid fertőzésre is sokkal súlyosabban kellene reagálni a sok ellenanyag miatt).

Sajnos úgy tapasztaljuk, hazai szakmai körökben is óriási ebből a kavarodás, mai napig hallunk híreket, hogy 3 hónapon belüli fertőzés miatt elküldenek pácienseket az oltópontokról.

Mi erre továbbra is annyit tudunk mondani:

minden neves külföldi ajánlás (CDC, WHO, Cleveland Clinic), továbbá a magyar Oltási Munkacsoport is bizonyítékokra, kutatásokra hivatkozva ajánlja az oltást, amint meggyógyul az illető a fertőzésből. Kutatások szerint egyébként a beadott oltás az ún. post-covid szindróma tüneteit is enyhítheti.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához