Ezeket látta már?

Már biztos: visszatérnek magyar várólisták a nyár végétől

várólista, műtét, OECD, egészségügyi ellátás, Egészségbiztosítási Alapkezelő

Szeptembertől ismét a várólistáknak megfelelő sorrendben kell ellátni a betegeket ott, ahol 60 napon belül nem tudják a műtétet elvégezni.

Mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

2019-ben a magyarországi várólisták hossza már OECD-szinten is igen jónak volt mondható - mondta el a 16. Országos Egészség-gazdaságtani Konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

2019-ben a magyarországi várólisták hossza már OECD-szinten is igen jónak volt mondható - jegyezte meg a konferencián a főigazgató.

"Tényleg ott voltunk a felső harmadban minden szinten, elértük azt, hogy a 2012-ben bevezetett várólista-nyilvántartási rendszer, illetve a hozzá tartozó képzések és szankciók oda vezettek, hogy egész jó helyzetben voltunk. Most nem ez a helyzet, pedig tavaly óta 30 százalékkal többet fizetünk ezekért az ellátásokért."

A várólistákkal kapcsolatos eddigi "kikapcsolt" pozíciót nem lehet fenntartani - tette hozzá.

"Ki fog menni egy értesítés a szolgáltatóknak, mert annyi negatív jelzés érkezett az utóbbi időkben betegektől arról, hogy már nem kell vezetni a várólistákat... vissza fogjuk kapcsolni az összes kontrollpontot, amely a várólisták vezetéséhez kapcsolódik."

Ezt az átlagfinanszírozáshoz képest érvényesítik, két hónap késleltetéssel, tehát szeptembertől - tette közzé az Inforádió.

"Kötelező lesz várólistára venni a műtétre váró betegeket, akiknél 60 napon túli várakozás regisztrálható a rendszerben" - magyarázta Kiss Zsolt.

Ez a lépés független attól, hogy a rendszer mikor áll vissza "valamilyen vegyes finanszírozásra".

Forrás: infostart.hu