Ezeket látta már?

Milyen betegségekre kell antibiotikum? Ilyen esetekben nem mindig hatásos!

gyógyszer, antibiotikum, megfázás, influenza, nátha

Kiderült, hogy a légúti fertőzéseket sem midig lehet antibiotikum- és gombaellenes kezeléssel megoldani.

Egy tanulmány szerint a polimikrobiális környezet valószínűleg jelentős hatással van az antibiotikumos kezelésre, és nem feltétlen hatékony. Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt az antibiotikumok hatásáról egy tanulmány alapján:

"Az antibiotikumok/gombaellenes szerek kevésbé hathatnak többféle kórokozó egyidejű jelenlétében, még akkor is, ha egyenként nézve hatásosak ellenük. A cisztás fibrózisban (CF) szenvedő emberek légútjai gyakran sokféle kórokozó baktériumot és gombát tartalmaznak. Ezeket a légúti fertőzéseket nem midig lehet antibiotikum- és gombaellenes kezeléssel megoldani, még akkor sem, ha az egyes fajok izolátumai in vitro (laboratóriumban) érzékenyek a kezelésre.

Egy, az ISME Journal nevű szaklap március 9-i számában közölt tanulmány azt vizsgálta, hogy a kulcsfontosságú, cisztás fibrózissal kapcsolatos kórokozókból álló polimikrobiális tenyészetek hogyan reagálnak az alábbi antibiotikum- és gombaellenes kezelésekre: kolisztin (a Pseudomonas aeruginosa ellen), fuzidinsav(a Staphylococcus aureusellen) és flukonazol (Candida albicans ellen).

Azt találták, hogy a polimikrobiális környezet védi a fenti cél-kórokozókat (néha nagyon jelentősen) az antimikrobiális szer hatása(i) ellen. Ez a csökkent hatékonyság nem öröklődő összetevőket is tartalmaz. Az eredmények azt mutatják, hogy a CF betegek légútjaiban megfigyelhető polimikrobiális környezet valószínűleg jelentős hatással van az antimikrobiális kezelésre adott klinikai válaszra."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az antibiotikumok szedése növelheti a vastagbélrák esélyét?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

antibiotikum

Hivatkozások:

O’Brien, T.J., Figueroa, W. & Welch, M. Decreased efficacy of antimicrobial agents in a polymicrobial environment. ISME J (2022). https://doi.org/10.1038/s41396-022-01218-7

https://www.nature.com/articles/s41396-022-01218-7#citeas

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához