Ezeket látta már?

A gyógygomba segíthet az autista kisfiamon? Az orvos válaszol

gyógygomba, gomba, autizmus, autista

Tisztelt Orvosok! Próbáltam keresgélni, de nem találtam témákat a Varga Gyógygombáról. Kisfiam autista jegyeket hordoz, de még nem kaptunk diagnosztizálást.

Fejlesztését nem kezdték el ez miatt. Óvodában szerencsére az óvónőnk sokat foglalkozik vele, aminek meg is van az eredménye. Nem rég egy videó jött szembe velem az autista kisfiúról, és a Varga Gyógygombáról.

Megrendeltem, de használni nem használtuk, mert a patikában nagyon ellene voltak a szernek. Azt mondták káros anyagokat tartalmazhat, és inkább árt, mint használ. Tudnának véleményt mondani róla? Nem merjük használni.

Kedves Alexandra! Ha megnyitja a "Varga Gyógygomba" weboldalát, ez a figyelmeztetés fogadja (hatósági határozatok sorozata kötelezi erre a forgalmazót): "A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek ill. semmilyen más élelmiszernek ill. kozmetikumnak gyógyhatást vagy más egészségre gyakorolt hatást tulajdonítani nem szabad, ezért a videofilmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu ill. a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer ill. kozmetikum termékeire sem."

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!·

Az ilyen termékeket, amelyek nem mentek át a gyógyszerfejlesztés szigorú kritériumain és szűrőin, általában étrend-kiegészítőként forgalmazzák, így van ez ebben az esetben is. A termékeknek viszont ezt a szintet sem sikerült megugrani, illetve egy olyan termékről/termékcsaládról, amelynek semmi sem igazolja a hatásosságát és a biztonságosságát, a beteg embereket megtévesztő állításokat tesznek, mindenre is ható csodaszernek állítják be őket. Az orvostudomány valahol a középkorban tartott ott, hogy mindenféle természetben talált dolgot próbáltak használni gyógyításra, sokszor szimplán azért mert valakinek az az ötlete támadt, hogy ez így jó lesz... Akkoriban az átlagos élettartam bőven 40 év alatt volt, és akkor még nem beszéltem az életminőségről, pl. a fájdalomcsillapításra vagy a hétköznapi fertőzések leküzdésére alkalmas eljárások/gyógyszerek hiányáról. Ma alkalmazzuk a kor tudományos eredményeit, módszertanát, mindent bizonyítékokra alapozunk, ennek alapján haszon/rizikó mérlegelést végzünk egy-egy gyógyszer esetében, és azt alkalmazzuk, amelynek bizonyítékokra alapozva igazoltan több a haszna, mint amennyi veszélye lehet. Az átlagos élettartam 80 év körül van, sok helyen bőven fölötte. Az ilyen gyógygombás cuccokkal az ember visszamegy a középkorba - igazolt hatás nincs, rengeteg azonosítatlan veszély van... Olyan ez, mint ha nem használnánk valamilyen modern fűtőberendezést a téli hidegben, hanem rőzséből tüzet raknánk a lakás közepén - az is meleget ad, bár nem annyit, mint korunk fűtőeszközei, megég a padló, füst lesz mindenhol, és lehet, hogy kigyullad és leég a lakás...

Értem és átérzem azt a helyzetet, amikor egy viselkedészavarból adódóan sok nehézséggel kell szembenézni. Az ember mindent szeretne megpróbálni, amitől segítséget remél. Bármi is lesz a végleges diagnózis, azt tanácsolom, hogy gyermekével abba az irányba induljon el, amely valódi segítséget kínál, sok-sok türelemmel forduljon felé, vegye igénybe a megfelelő, hozzáértő szakemberek és fejlesztési lehetőségek, bizonyítékokon alapuló eljárások segítségét. A kérdésében szereplő termékek esetében én csak veszélyeket látok, valódi segítséget nem.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit tegyek, ha folyton köhög a gyerek? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol