Ezeket látta már?

A vízszűrő berendezésekkel szűrt vízben felhalmozódhat a nitrát? Az orvos válaszol

vízszűrő, szűrt víz, nitrát, nitrit, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Nem tudom Önök közül kompetens-e bárki ebben a kérdésben vagy kihez tudnék fordulni.

14 hetes várandós vagyok és felhívták a figyelmem, hogy az otthoni vízszűrő berendezésekkel szűrt vízben felhalmozódhat a nitrát (nitrit). Én eddig ilyen vizet ittam mind otthon, mind a munkahelyemen.

Nagyon megijedtem hogy ártottam a babának

Vérből, vizeletből ki lehet mutatni, hogy felhalmozódott-e a szervezetemben a nitrát? Ha a gyerekben felhalmozódott, akkor azt magzati kórban ki lehet mutatni? Hova, milyen orvoshoz (akár magán) tudnék ezzel a félelmemmel fordulni? Nagyon köszönök előre is bármilyen támpontot!

Kedves Kérdező! Hát nem a víztisztító berendezések technikai részletei, és az általuk előállított víz minősége az orvosi képzés fő vonala - hogy finoman fogalmazzak. De próbáljunk meg ebből valamit kihozni!

  • Milyen vizet szűr? (Vezetékes víz vagy magánkútból származik?)
  • Milyen készüléket használ (típus, specifikáció)?

Az, hogy egy vezetékes hálózatból érkező vízben feldúsulna a nitrát egy ilyen tisztító folyamattól, szinte biztos, hogy vaklárma. Egy olyan esetről tudok, amikor nitrátos vizet próbálták tisztítani, és abban maradt nitrát - ez okozhat félreértést. És persze az ellenőrizetlen forrásból származó, esetleg mikrobiológiailag szennyezett víz tisztítása sem fog tökéletesen menni.

Egyébként itt talál hivatalos, települések szerint kereshető információt az ivóvíz minőségére: https://www.nnk.gov.hu/.../magyarorszagi-telepulesek...

Ha pedig beüti a google keresőbe, számtalan találatot dob ki az ivóvíz laboratóriumi bevizsgálására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől lehetnek magasak a májenzim értékek? Az orvos elmondja

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol