Ezeket látta már?

Autoimmunológia

2017.03.02. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy akinek 2008-ban kezdődő Raynaud-szindrómát állapítottak meg, de nem kezelték, és a tünetek súlyosbodtak, annyira, hogy ha 20 foknál hidegebb helyen vagyok, már szédülök is, fájnak a végtagjaim a hidegtől és ha melegbe megyek, jobban leszek. Ez azt jelentené, hogy a súlyosabb fázisban vagyok? Meg ha hosszabb ideig hidegben vagyok, a keringésem összeomolhat?

Válasz:

A Raynaud-szindróma egy másodlagos jelenség, melyben a primer Raynaud-kórhoz hasonló jelenség figyelhető meg. Nevezetesen elsősorban a kéz (leggyakrabban a mutató és középső) ujjainak többnyire hideg vagy érzelmi behatásra történő elfehéredése, fájdalma. Ehhez a lábujjak és ritkábban az orr, fülek, ajkak érintettsége társulhat még. A jelenséget az ujjakat (vagy a fentebb említett egyéb testrészeket) tápláló arteriolák heveny, reflexes, átmeneti szűkülete okozza. Ezt az érfali simaizomsejtek hirtelen kialakuló spazmusa, "görcsös" összehúzódása okozza. Ennek a hátterében az arteriolák keresztmetszetét szabályozó vegetatív idegrendszeri mechanizmus elégtelensége, nevezetesen a szimpatikus idegrendszernek a túlzott aktivitása áll. Amikor ez a jelenség más alapbetegséghez kapcsolódva, azok járulékos "szövődményeként" fordul elő, akkor beszélünk Raynaud-szindrómáról. Azon betegségek, melyekhez járulékos Raynaud-szindróma is csatlakozhat, nagyrészt autoimmun eredetűek, vagy valamely malignus vérképzőszervi betegséghez tartoznak.

Ilyenkor a tüneti kezelésen kívül alapvetően az alapbetegség eredményes kezelése vezet tartós sikerre. A tüneti kezelés az artériák spazmusának, szűkületének oldódását segíti elő. Javasolt a mielőbbi meleghatás biztosítása. Meleg helyre menni, az érintett testrészeket melegíteni. Lehetőség van gyógyszeres segítségre is. Erre alkalmas gyógyszerek a Ca-csatorna gátló gyógyszerek (pld. nifedipin, diltiazem) vagy nitroglicerin tartalmú kenőcsök. Újabb készítmények az USA-ban alkalmazott prosztaglandin származékok (Alprostil).

A tartós panaszmentességet azonban az alapbetegség kezelése segíti.

A Raynaud-szindróma lefolyásában nem ismerünk stádiumokat. A jelenség jelentkezésének gyakorisága illetve az erek összehúzódásának mértéke az alapbetegség állapotával szorosan összefügg, de jól kezelhető a fenti lehetőségek valamelyikével. A keringés összeomlása emiatt biztosan nem következik be.

Amennyiben az ujjak elfehéredésével járó érösszehúzódás tartós és lassabban oldódik, a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszerek (pld. Aspirin Protect) rendszeres szedése javasolt a kis artériák trombotikus elzáródásának megelőzése végett.

Alapvetően a jelenség hatására súlyos szövődmény kialakulásától ne tartson. Alapbetegségére vonatkozó kezelési lehetőséggel és annak kimenetelével kapcsolatban kérje kezelőorvosának a segítségét.

Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos

Forrás: EgészségKalauz