Ezeket látta már?

EBV-fertőzés

2011.10.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Üdvözlöm !

a fiamnál mononucleosis infectiot diagnostizáltak..

... éves és mellette a nyaki nyírokcsomó duzzadat nagyon ezért ultrahangra küldtek..Az lenne a kérdésem hogy ezt hogyan és honnan kaphatta el vagy mitől és mennyire veszélyes ez őrá nézve..Májnagyobodása és lép nagyobodása van... Úgy-e ez kezelhető ..??? Van egy ... éves kislányom és kérdésem hogy ő nincsen veszélyben a fiam mellett..Nem kaphatja e el tőle...Szeretnék bővebb információt kapni erről a fertőzésről és mi veszélyes őrá nézve.

Előre is köszönöm válaszát...Kértek tőle egy Monostikon tesztet is..Ez mit jelent???? Köszönöm..

Válasz:

A másnéven Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzésnek, régebben Pfeiffer-féle mirigyláznak, újabban "csókbetegségnek" nevezett mononukleózis valójában fontos - általában nem igazán veszélyes vírusfertőzés.

A legtöbben már gyermekkorban átesnek az EBV fertőzésen, méghozzá klinikai tünetek jelentkezése nélkül, esetleg influenzaszerű tünetekkel - ebben az esetben későbben már nem fejlődnek ki definitív tünetek.

Főként a serdülőkben. fiatal felnőttekben gyakoribb.

Főbb tünetei:

láz, fáradtságérzés, súlycsökkenés, rossz közérzet, torokgyulladás, apró bevérzések a bőrön, étvágycsökkenés.

Jellemző még a nyirokmirigy-duzzanat, máj- és lépnagyobbodás, sárgaság. Idősebbekben inkább ez utóbbiak, a nyirokmirigyduzzanat kevésbé.

A fertőzés 4-7 hét alatt tör felszínre, zajlása ezután kb. 2-3 hét, egyes tünetek még megmaradhatnak később is. Nyál útján terjed (csókbetegség elnevezése innen ered).

Kezelés:

A betegség magától mutat múló tendenciát, tehát gyógyszeres kezelésre nincsen szükség. Pihenés, ágy/nyugalom szükséges főként a zajlás 2-3 hetében. A lázat és egyéb tüneteket lehet mérsékelni, csökkenteni.

Az esetek kb. 5%-ában fordulhat elő szövődmény, akkor az már kezelendő. (ilyen lehet pl: agyhártyagyulladás, egyes idegrendszeri betegségek).

A betegben a vírus (EBV) szunnyadó állapotban megmarad. A későbbiekben a beteg élete során esetleges autoimmun betegségek oka lehet (pl. SLE, szklerózis multiplex, reumatoid artritisz.)

A monosticon teszt szerológiai vizsgálat, antitest pozitivitásra vonatkozik, nem mindig ad megbízható eredményt.

Üdvözlettel, és jobbulást kívánok!

Forrás: EgészségKalauz