Ezeket látta már?

Elesés idős korban

2011.06.08. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Édesanyám ... éves, elesett, orvoshoz mentünk!

Reumatológus szakorvos diagnózisa: M 4850 csigolya összeroppanás m.n.oi; M4790 Spondylosis,k.m.e; M1600 Elsődleges coxarthrosis, kétoldali.

Javaslata: Dolforin 25 mcg.-os tapasz.

A család orvosa és a gyógyszerész a fenti gyógyszer alkalmazását egyértelműen nem utasította el, de kételyüknek adtak hangot, de azt nem indokolták!

Mi a gond a Dolforinnal? Ragasszuk, vagy ne?

A "Beteg tájékoztató"-ból sem lettünk okosabbak, a fájdalmak nagyok, nem múlnak más fájdalom csillapítók szedése mellett.

Kérem, segítsenek!

Kiváló Tisztelettel:

Válasz:

A Dolforin (fentanyl) igen erős fájdalomcsillapító, az ópiátokkal, morfinnal egyenértékű.

Vannak azonban olyan mellékhatásai, veszélyei amelyek egyébként az ópiátokra is jellemzőek, amelyek miatt fokozott óvatosság szükséges, különösen idős korban. Lássuk!

- légzésdepresszió veszélye

- koponyaűri nyomásfokozódás

- alacsony vérnyomás, lassú szívműködés

- fennálló májbetegség esetén romló májfunkció

- időskori specifikum:

általában is csökken a gyógyszer-kiürülés, tehát ez esetben a fentanylé is, fokozott figyelem szükséges, dóziscsökkentés lehet indokolt.

Eleve van egy javaslat az orvos számára, hogy idős és ópiáttal még nem kezelt beteg (nem tudjuk, h kezelték-e már?) esetén nem ezzel a szerrel kell kezdeni a fájdalomcsillapítást.

Mindezek alapján a javaslatunk: a kezelőorvossal, ez esetben a reumatológussal kellene konzultálni erről, a ... éves néni bőven időskorúnak számít...

Ha a reumatológus nem elérhető, akkor a családorvossal kellene megbeszélni mindezt.

A fentanyl igen erős fájdalomcsillapító, hatása egyértelmű, de tekintettel a leírtakra, az időskori veszélyekre, valóban meggondolandó más gyógyszer alkalmazása.

Jobbulást kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz