Ezeket látta már?

Epeműtét után gyógyszert kell szednem. Okozhat súlyos mellékhatásokat? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

gyógyszer

Kedves Orvosok! Cholestyramine Supremex port kell szednem, epehólyag eltávolítása után kialakult kellemetlenségek miatt, január óta.

Most olvastam el tüzetesebben a tájékoztatóját, és feltűnően sok lehetséges mellékhatást sorolnak fel. Tudom, hogy ezek nem biztos, hogy bárkinél is kialakulnak, de a gyomor és bélrendszeri vérzés, hasnyálmirigy-gyulladás, bélelzáródás, és a hirtelen fellépő, súlyos hasi fájdalom, amely életveszélyes is lehet... ezek kiverték a biztosítékot... Főleg az utolsó!

Kedves Doktor Úr, legyen szíves elmondani, hogy egy gyógyszernek ennyi súlyos mellékhatása hogy lehet, és az utolsó az mégis micsoda? A második kérdésem az lenne, hogy van ennek a pornak helyettesítő gyógyszere? Nem kifejezetten a leírt mellékhatások miatt, de konkrétan a hányinger kerülget tőle.

Az epeműtét után kialakult kellemetlenségek, majd a rengeteg vizsgálat miatt lett egy "kis" egészség-szorongásom, úgy érzem. Köszönöm szépen előre is a választ!

Kedves Kérdező! Az életünk minden területen ilyen. Teszünk dolgokat, mert szeretnénk valamit elérni, és minden dolognak, amit teszünk, vannak lehetséges pozitív vagy negatív következményei, veszélyei is. (Természetesen mindig igyekszünk a pozitív következményt elérni, és a negatív esélyét minimalizálni). Mondok néhány példát. Ha mellékhatás listát kapnánk arról, hogy ha beülünk az autóba, hogy eljussunk valahová, a listán ott szerepelne különböző csontjaink törése, és a halál is, hiszen az autóba ülésnek következménye lehet, hogy baleset ér bennünket, aminek ilyen kifejlete is lehet. Ha valaki télen bekapcsolja a fűtést, a mellékhatás lista sok készülék esetén tartalmazná azt, hogy szénmonoxid mérgezés lehetősége és halál. Ha valaki a konyhában valamit főz, akkor a mellékhatás listán ott szerepelne a súlyos égési sérülések és az abból származó komplikációk lehetősége (pl. mert a forró leves ráömlik egy rossz mozdulattól). Ha a hajunkat szárítjuk hajszárítóval, ott lenne a listán az áramütés lehetősége, és az abból származó halál...

A gyógyszerek mellé - nagyon helyesen - oda kell tenni az ilyen lehetséges veszélyekről szóló listát (szemben a fent említett példákkal). Hiszen a gyógyszerek alkalmazásának alapja a haszon/rizikó mérlegelése. Amikor engedélyeznek egy gyógyszert valamilyen kórképben történő használatra, akkor mindig ezt az arányt mérlegelik, és csak akkor engedélyezik a használatát, ha a haszon messze meghaladja a rizikót. Bármit teszünk az életben, minden esélyekről szól, garancia soha semmire sincs. A gyógyszerek szedése arról szól, hogy egy jobb "esély-pályára" állítjuk a történetet, valamilyen problémát mérsékelünk, valamilyen tekintetben az életkilátásainkat javítjuk. De mindig vannak kockázatok is. Mint az autónál, a gáztűzhelynél, a fűtő berendezésénél, a hajszárítónál. Az utóbbiak használatát mégsem kérdőjelezi meg senki, a gyógyszerekkel kapcsolatban meg állandóan visszatérnek a kiragadott fél szavakból következő rettegések. Mintha a gyógyszerek nem értünk lennének, nem egy hatóság alapos mérlegelése után kerülnének forgalomba, amely folyamatot egy független etikai bizottság is felügyeli, hogy véletlenül se érvényesüljenek esetleg nem helyes anyagi érdekek a történetben.

A konkrét szernél a mellékhatások felsorolása így kezdődik (mert ez az igazán lényeges, mindennapi probléma): "A betegek kb. 20-50%-ánál a kezelés megkezdése után az első néhány napon belül székrekedés léphet fel. Ez a mellékhatás dózisfüggő és leggyakoribb az időseknél. A legtöbb székrekedés enyhe, átmeneti és kezelhető hagyományos terápiával. Néhány betegnél ideiglenesen csökkentett dózisra van szükség, vagy a kezelés abbahagyása."

Ez valóban egy kellemetlenség. Utána jönnek a "nem ismert gyakoriságú" lehetséges mellékhatások, amelyek között szerepelnek az Ön által idézettek is. Ezek többsége vagy irodalmi ritkaság ("valamikor előfordult két ilyen eset"), vagy hosszú távú szedésnél előforduló ritka komplikációk szerencsétlen esetben (pl. azért, mert a hatóanyag egy csomó mindent megköt a bélben, és nem engedi felszívódni, ami lassan problémákat okozhat - K-vitamin hiányt, és ebből származó vérzékenységet, D-vitamin hiányt, és emiatt csonttörések kockázatát, stb.). Egyszer sem fordul elő akár a "gyakori" de még a "ritka" vagy a "nagyon ritka" kategóriába sorolás sem (utóbbiak pedig az egy a tízezerből, vagy az annál ritkábban előforduló mellékhatásokat jelentenék).

Szerepelnek ilyen mondatok is a mellékhatások fejezetben. Ezekre is figyeljen oda! "A legtöbb esetben a fent jelentett mellékhatások nem igénylik a gyógyszer szedésének leállítását." "A maximális ajánlott dózis 1,5-szeresét több hétig szedték anélkül, hogy mellékhatásokról számoltak volna be."

A hatóanyag egyébként nem szívódik fel a bélből, a szervezetben - a szerveinkkel - közvetlenül nem csinál semmit, úgy hat, hogy megköti az epesavakat, és "kiviszi" a szervezetből a széklettel. Probléma (leginkább kellemetlenségek) ebből származhatnak, illetve amint írtam, abból, hogy más dolgokat is megköthet, és akadályozhatja azok felszívódását. Remélem sikerült egy kicsit megvilágítani a hátteret, és csökkenteni az indokolatlan félelmeit. Ha ez a - nem túl hosszú - lista Önben komoly szorongást keltett, akkor semmiképpen ne olvassa el a naponta használt fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók mellékhatásit, mert lesz ott minden a szívinfarktus rizikótól a gyomorfekély szövődményein keresztül a végzetes májkárosodáson át a halálig... (De az is a fenti logikával - hiszen emberek milliói használják ezeket, rengeteget segítenek, nem arról szólnak a hírek, hogy már megint meghalt valaki egy lázcsillapítótól - de bármi, amit teszünk, annak lehet negatív következménye is szerencsétlen esetben. Mint ahogyan ha elhagyjuk a lakást, és kimegyünk az utcára, a kapuban elüthet egy autó, vagy fejünkre eshet egy tégla.)

A fentiekkel együtt, ha úgy érzi, hogy egy kellemetlen mellékhatás miatt Ön nem tolerálja jól a gyógyszert, akkor mindig az a megoldás, hogy ezt jelzi kezelőorvosának, és együtt megbeszélik, hogy hogyan tovább, van-e alternatíva. Online mi itt - több okból - nem teszünk ilyen jellegű konkrét terápiás ajánlásokat.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához